Hlavní obsah

Umírali civilisté, přiznaly poprvé Spojené státy o útocích dronů na Somálsko

Spojené státy prvně přiznaly, že při útocích dronů na radikály v Somálsku byli zabiti i civilisté, oznámila v pátek stanice BBC. Loni v dubnu si takovýto nálet vyžádal život ženy s dítětem. Zpráva se objevila v době, kdy se v USA jedná o možnosti využívat na bojišti více umělou inteligenci.

Foto: General Atomics

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vyzbrojený raketami Hellfire

Článek

USA ještě v druhé půlce března odmítly zprávu organizace Amnesty International, že při pěti různých náletech bylo zabito 14 civilistů. Po zveřejnění zprávy ale armáda podnikla vlastní šetření, které vyvolalo i dotazy Kongresu. To ukázalo, že při jednom náletu loni v dubnu byla zabita žena s dítětem.

Velitelství amerických sil pro oblast Afriky Africom uvedlo, že oběť nebyla zmiňovaná ve zprávě Amnesty International, že jde o jiný případ. týká se dubnového náletu, při němž byli také zabiti čtyři radikálové z hnutí Aš-Šabáb.

Šetření nařídil velitel Africomu Thomas Waldhauser a uvedl, že se velitelství nedozvědělo o civilních obětech, což ho vedlo k mylným tvrzením, že nebyly.

Na odškodnění se pracuje

Na dotaz BBC, zda byly pozůstalí odškodněni, mluvčí Africomu uvedl, že na tom pracuje s americkou ambasádou v Somálsku.

Přiznání armády přichází v době, kdy se vede vyostřená debata o tom, jak dalece by mohly být na frontě využity robotické zbraně nezávislé při rozhodování o útoku. Pentagon se snaží obavy z nich vyvrátit, že prst na spoušti bude mít stále člověk. [celá zpráva]

Za poslední dva roky bylo podniknuto 110 náletů na radikály v Somálsku. Spojené státy přiznaly, že při nich bylo zabito asi 800 lidí, mělo jít výhradně o radikály. [celá zpráva]

Nálety byly zahájeny za vlády prezidenta Baracka Obamy, ale jejich počet vzrostl za vlády současného prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Výběr článků

Načítám