Hlavní obsah

U Srí Lanky se potápí kontejnerová loď. Hrozí velká ekologická katastrofa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo

U Srí Lanky hrozí obrovská ekologická katastrofa, začala se tam potápět kontejnerová loď MV-X Press Pearl, která hořela od 20. května. Loď přepravovala 25 tun kyseliny dusičné a má v nádržích 350 tun paliva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Srí Lanky se potápí hořící nákladní loďVideo: Reuters

 
Článek

V úterý se povedlo požár uhasit, ale loď se začala potápět. Od pobřeží se ji snaží odtáhnout remorkér, ale není jasné, zda uspěje. Z lodi už unikla část paliva a plastové pelety a další chemikálie.

Odtažení lodi se ujala nizozemská společnost SMIT Salvage, která se specializuje na vyprošťování plavidel. „Loď bude před úplným potopením odtažena co nejdále od pobřeží,“ prohlásil mluvčí indonéského námořnictva Indika de Silva.

Ministr pro rybářství Kanchan Wijesekera potvrdil, se loď byla odtažena dál od břehu, ale současně uvedl, že už se potápí ve stávající pozici a další lodě nemají do laguny Negombo vplouvat: „Podnikli jsme nouzová opatření, aby se ochránila laguna a okolní oblasti a zabránilo se vzniku škod od trosek anebo v případě úniku paliva.“

Foto: Sri Lanka Airforce Media, Reuters

Odtahování potápějící se vyhořelé lodě MV X-Press Pearl.

Už v úterý varoval provozovatel lodi X-Press Feeders, že inspekční tým, který se dostal na palubu po uhašení požáru, zjistil, že je zatopená strojovna.

„Nyní panují obavy ohledně množství vody v trupu lodi a jeho vlivu na její stabilitu,“ dodal provozovatel ve středu . Předchozí pokus odtáhnout vrak neuspěl kvůli velkým vlnám. Voda se dostala do lodi přes záď, uvedl srílanský úřad pro ochranu životního prostředí MOPA. Už nyní je zakázáno lovit v oblasti ryby, což postihlo posádky 5600 rybářských lodí.

Foto: Sri Lanka Air Force, ČTK/AP

Požár na lodi MV X-Press Pearl.

Ten se obává, že z lodi může uniknout palivo a znečistit 30 km pobřeží s nádhernými plážemi mezi Negombem a Dikowitem. Ropná skvrna už byla zpozorována až u pláží města Negombo, část jich znečistila. Miliony pelet, které z lodi vypadly, pokryly 80 kilometrů západního pobřeží Srí Lanky. Představují riziko zejména pro živočichy, kteří je mohou zaměnit za potravu.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Znečištěné pobřeží Srí Lanky odpadem z hořící lodi MV X-Press Pearl.

Na lodi bylo 1486 kontejnerů, z nichž v 85 byly nebezpečné látky včetně kyseliny dusičné. Jaké další látky loď převážela, zatím není známo.

Požár propukl po výbuchu, k němuž došlo 20. května. To se loď plující do Colomba nacházela 16 km od pobřeží Srí Lanky. Pětadvacetičlenná posádka, kterou tvořili Filipínci, Číňané, Indové a Rusové, byla po výbuchu evakuována.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Srílanští námořníci likvidují ekologické škody po požáru lodi MV X- Press Pearl.

Za výbuchem zřejmě stojí únik kyseliny dusičné, o němž posádka věděla. Firma X-Press Feeder uvedla, že z jednoho kontejneru unikala kyselina už při předchozích zastávkách v katarském přístavu Hamad a indickém přístavu Hazira.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Znečištění pobřeží Srí Lanky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám