Hlavní obsah

Trosečník přežil na moři čtyři měsíce, pil dešťovou vodu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majuro

Téměř čtyři měsíce na volném moři přežil v Tichém oceánu rybář ze souostroví Kiribati poté, co jeho lodi vypověděl službu motor. Agentura AFP v pátek uvedla, že když byl objeven, první, čeho se po zachráncích dožadoval, byla cigareta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Toakai Teitoi vyrazil lovit ryby 28. května se svým společníkem, který však anabázi nepřežil. Mořské proudy svévolně unášely nefunkční loď s Teitoiem na palubě bezmála čtyři měsíce, než ho minulý týden objevilo rybářské plavidlo u Marshallových ostrovů, konkrétně severovýchodně od ostrova Nauru.

Teitoi byl podle tamních námořních úřadů v dobré kondici. „Když ho posádka rybářské lodi vzala na svoji palubu, tak na dotaz, co by chtěl, odvětil: 'Cigaretu'," uvedl zástupce z Marshallových ostrovů.

Muž na moři přežil díky nachytané dešťové vodě a uloveným rybám. Jeho kolega takové štěstí neměl a během strastiplné plavby počátkem července skonal.

Loď se zachráněným rybářem má v průběhu nadcházejícího víkendu dorazit do hlavního města Marshallových ostrovů Majuro, jež je od Kiribati vzdáleno přes 650 kilometrů.

Jak uvedla stanice BBC, nejdéle na moři přežila dvojice jiných trosečníků z Kiribati v roce 1992. Proudy je unášely 177 dnů, než je zanesly k břehům Samoy.

Reklama

Výběr článků

Načítám