Hlavní obsah

Test DNA potvrdil smrt hledaného teroristy Noordina Topa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testy DNA potvrdily totožnost teroristy Noordina Topa, kterého tento týden zabili indonéští policisté na Jávě. Policejní mluvčí v sobotu řekl, že zkouška DNA potvrdila předchozí identifikaci provedenou pomocí daktyloskopie. Indonésané si mysleli, že dlouho hledaného Malajsijce Noordina Topa zabili už v srpnu, ale identifikační testy to tehdy vyvrátily.

Článek

Top byl nejhledanější terorista na indonéském území a jeden z vůdců muslimské teroristické sítě Jemaah Islamiyah (JI). Jsou mu připisovány mnohé atentáty spáchané v Indonésii od roku 2002.

Plánoval údajně bombové útoky proti hotelu Marriott v Jakartě v roce 2003, útok proti budově australské ambasády v Jakartě v roce 2004 a připravil také útoky na Bali v letech 2002 a 2005.

Srpnovou razii, při níž měl být dopaden, provedla speciální protiteroristická jednotka na Jávě. Akce trvala 16 hodin a zahynuli při ní tři ozbrojenci. Topovu přítomnost mezi nimi ale pozdější testy DNA vyloučily.

Čtvrteční podobná akce se odehrála rovněž na Jávě a kromě Topa při ní zahynuly tři další osoby - dva Topovi spolupracovníci a majitel domu, kde se Top ukrýval. Tři další lidé byli zatčeni a policie našla v domě údajně osm pytlů s výbušninami.

Už ve čtvrtek daktyloskopie potvrdila, že jeden z mrtvých je Top. "Porovnali jsme jeho DNA s DNA příbuzných a výsledky se na 100 procent shodují. Není pochyb o tom, že je to Noordin Top," sdělil v sobotu mluvčí indonéské policie na tiskové konferenci. Tělo prý bude urychleně převezeno do Malajsie.

Policie dala také k dispozici posmrtné fotografie, na nichž je vidět Topa s plnovousem. O Topově místě pobytu se policie dověděla ve středu při výslechu dvou osob podezřelých z teroristických aktivit.

Top byl považován za vůdce stoupenců Al-Káidy 

Jednačtyřicetiletý Malajsijec Noordin Top byl považován za vůdce stoupenců Al-Káidy v jihovýchodní Asii. Do Indonésie uprchl po atentátech na USA v roce 2001. Do JI vstoupil po krátkém výcviku na Filipínách a byl považován za jejího klíčového finančníka do té doby, než vytvořil vlastní skupinu. Příčinou toho, proč se rozhodl zřejmě v roce 2006 založit organizaci Tanzim Qaedat-al Jihad, byly neshody v JI ohledně oprávněnosti útoků na civilisty.

Indonéská policie po Noordinovi Topovi pátrala bez úspěchu mnoho let. Zintenzívnila svou práci po červencových atentátech na jakartské hotely Marriott a Ritz-Carlton, při nichž zahynulo devět lidí. Už v červenci našla materiál na výrobu bomb v islámské internátní škole a na zahradě Noordinova tchána pak zakopané výbušniny.

Zprávu o Topově smrti uvítala Austrálie, jejíž občané jsou mezi oběťmi atentátů v Indonésii. "Je to významný výsledek. Ten muž byl masový vrah, je odpovědný za smrt Australanů," řekl australský premiér Kevin Rudd.

Úspěšnou akci indonéské policie ocenili také premiéři Malajsie a Singapuru. Analytik Sidney Jones z Mezinárodní krizové skupiny ale upozornil, že Top jistě předal svou ideologii i znalosti o přípravě výbušnin jiným, takže hrozba útoky trvá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám