Hlavní obsah

Teroristé zaútočili v Mali na mírové síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Neznámí útočníci napadli v pondělí ústředí mírové mise OSN v Mali (MINUSMA) v Timbuktu. Zabili sedm Malijců a dalších sedm lidí zranili. Při dalším pondělním útoku ve středním Mali zahynul příslušník mírových sborů OSN a maliský voják. S odvoláním na šéfa MINUSMA o tom v úterý informovala agentura AP.

Policista v Mali. Ilustrační foto

Článek

Vedoucí MINUSMA Mahamat Saleh Annadif označil obě přepadení za teroristické činy. V Timbuktu na severu země zemřelo sedm Malijců - pět strážců, četník a jeden spolupracovník mise. Zranění utrpělo šest členů mírových sil OSN a maliský strážce. Jednotky OSN usmrtily šest ozbrojenců.

Při střelbě na tábory OSN ve městě Douentza v centrální části Mali zahynul příslušník mírových sborů OSN a maliský voják. Další člen sil OSN byl lehce zraněn. Na straně útočníků padli podle OSN dva muži.

MINUSMA má nejvyšší bilanci mrtvých ze všech 16 současných mírových misí OSN.

V nestabilním Mali operuje řada islamistických teroristických skupin, z nichž nejvýznamnější je Ansar Dine, Murábitún a Al-Káida v islámském Maghribu. V bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 10 000 členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v maliské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám