Hlavní obsah

Svržený egyptský prezident Mubarak má jít před soud

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Obvinění z úmyslného povraždění stovek lidí během únorových demonstrací čelí svržený egyptský prezident Husní Mubarak. Žalobu na něj podala egyptská komise vyšetřující okolnosti krvavých střetů demonstrantů s Mubarakovou policií.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Odhaduje se, že během osmnácti dní trvajících nepokojů policie svrženého proamerického prezidenta postřílela a ubila nejméně 360 lidí, úřady ovšem oficiální číslo dosud nezveřejnily. Desítky lidí se stále pohřešují.

Spolu s Mubarakem je podle informací serveru Reuters Africa obžalován jeho bývalý ministr vnitra Habíb al-Adlí. Ten už čelí žalobě kvůli plýtvání financemi ze státního rozpočtu a praní špinavých peněz.

Al-Adlí údajně rovněž zosnoval lednový atentát před kostelem v Alexandrii, při němž zahynulo nejméně jednadvacet lidí. Bezprostředně po výbuchu tehdy vypukly v ulicích města krvavé střety mezi křesťany a muslimy.

Mubarak a jeho početná rodina žijí od pádu režimu v domácím vězení ve své vile v Šarm-aš-Šajchu na břehu Rudého moře. Majetek klanu se podle Reuters Africa odhaduje na 70 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám