Hlavní obsah

Svět vstupuje do nového roku. Půlnoc už odbilo i Tokio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Samoa a Vánoční ostrov v Tichomoří jako první uvítaly nový rok 2016. Záhy po nich Nový Zéland a Chathamovy ostrovy, ve 14:00 hod. SEČ pak východ Austrálie s městem Sydney, ke kterému se krátce na to přidalo i Tokio Půlnoční oslavy ve světě potrvají déle než 24 hodin. Na západě je provázejí omezení kvůli bezpečnostním hrozbám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nový rok přivítali mezi prvními na Novém ZélanduVideo: Reuters

 
Článek

Samoa přivítala nový rok za silného větru a lijáku kvůli cyklónu Ula, bičujícímu Tuvalu severně od ostrova.

Samoa slaví příchod nového roku jako první teprve od roku 2011. Tehdy z ekonomických důvodů „papírově" přešla mezinárodní datovou hranici, aby se přiblížila hlavním obchodním partnerům Austrálii a Novému Zélandu. Do té doby se ”časově" orientovala na Spojené státy.

Foto: Jason Reed, Reuters

Lidé čekající na Nový rok v Sydney

V Sydney slavily ohňostrojem nejprve ve 21:00 hodin místního času a pak znovu o půlnoci. Organizátoři plánovali dvanáctiminutový popůlnoční světelný rej. Podle serveru Financial Review přijde minuta ohňostroje v přepočtu na zhruba 800 tisíc korun, což je o 40 procent dráž než před pěti lety. Radní Sydney přesto uvedli, že to jsou dobře vynaložené peníze. Do přístavu se na ohňostroj podle očekávání přišel podívat milión lidí.

Foto: Reuters

Půlnoční ohňostroj v Sydney

Půlnoční oslavy po celé planetě díky místním administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním potrvají déle než 24 hodin. Mnohé západní metropole ale oslavy omezily kvůli obavám z teroristických útoků.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Novoroční oslavy v Tokiu.

V Japonsku se o půlnoci místního času rozezněly zvony, zatímco miliony Japonců navštěvovaly místní chrámy a svatyně, aby se pomodlily za štěstí, zdraví a úspěchy v novém roce. Z tokijské televizní věže byly vypuštěny tisíce balónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám