Hlavní obsah

Správkyně Hongkongu bude jednat se všemi obyvateli o problémech

Hongkong

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v úterý oznámila, že příští týden se svým týmem zahájí dialog se všemi skupinami obyvatel. Současně řekla, že protesty, které ochromují město, musejí skončit, a odsoudila násilí, informovala agentura Reuters.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová

Článek

„V hongkongské společnosti se skutečně nashromáždilo mnoho hluboce zakořeněných ekonomických, společenských, a dokonce politických témat. Já doufám, že nám různé formy dialogu mohou poskytnout platformu pro diskusi,“ řekl Lamová. Podle ní má být dialog tak otevřený, jak to jen bude možné. Přihlásit se mohou zájemci z řad veřejnosti.

Zmínila, že se bude jednat o nedostatku bytů a půdy v jednom z nejvíce zabydlených měst na světě. Podle ní jsou mladí lidé frustrováni tím, že se jim těžko hledá místo, kde budou žít.

Pročínská Lamová však současně pohrozila: „Ale musím dát najevo, že platforma pro dialog neznamená, že nemusíme podniknout rázné silové akce. Potlačení násilí je naší prioritou.“

Podle některých ale místní vláda přichází se vstřícným gestem pozdě a nabízí příliš málo, napsala agentura Reuters. Navzdory zákazu hromadné demonstrace v centru města vyšly v neděli znovu do ulic Hongkongu desetitisíce lidí. Protest se neobešel bez střetu s policií, která proti demonstrantům nasadila vodní děla a slzný plyn. Manifestující házeli na policisty kameny a zápalné lahve.

Lamová: Sankce nepomohou

Lidé v Hongkongu začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož návrh nakonec Lamová 4. září nechala stáhnout. „Problém je hlubší než dotyčný zákon,” přiznala Lamová.

Nyní chtějí demonstranti i demisi Lamové a právo si sami volit vedení města, protože se jim zdá, že vláda v Pekingu nedodržuje pravidlo jedna země dva systémy a snaží se stále více se vměšovat do dění Hongkongu a tak ho zbavovat autonomie.

V úterý v americkém Kongresu promluví prominentní hongkongský aktivista Joshua Wong. Američtí zákonodárci zvažují změny ve výsadních obchodních privilegiích, kterých toto asijské finanční centrum požívá. Lamová řekla, že sankce či trest Hongkongu nijak nepomohou, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám