Hlavní obsah

Soud zprostil kojence obvinění z pokusu o vraždu

Láhaur

Pákistánský soud zprostil v sobotu obvinění z pokusu o vraždu devítiměsíční dítě, které podle obžaloby mělo spolu s příslušníky své rodiny házet kameny na kontrolory plynárenské společnosti a posléze na zasahující policisty. Soudce dospěl k závěru, že trestní odpovědnost v tak raném věku není v pákistánském právu uplatnitelná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obviněný devítiměsíční chlapec byl předvolán k soudu Video: Reuters

 
Článek

Obviněný seděl během mediálně ostře sledovaného jednání na klíně svého dědečka a popíjel mléko z lahve s dudlíkem. Další čtyři členové rodiny jsou však v případě útoku na policistu a kontrolory stále obžalováni.

Kojenec Musa Chán se dostal začátkem dubna do opletaček se zákonem poté, co jej policie přistihla, jak hází kameny na kontrolory, kteří přišli do jejich domu řešit nedoplatky za údajný černý odběr plynu. Rodina prý zaútočila rovněž na policistu asistujícího u akce, za což policie obvinila všechny přítomné včetně nemluvněte.

Policie přiznala omyl

„Policie řekla soudu, že zahrnutí Musy do případu útoku na policii a zaměstnance plynařské společnosti bylo lidským omylem a Musovu účast již nepožaduje," řekl obhájce rodiny. Čtyři příbuzní dítěte se budou ze stejného obvinění zodpovídat v další části procesu.

Pákistán měl až do loňska dolní věkovou hranici trestní odpovědnosti na sedmi letech věku, minulý rok ji však zvýšil na 12 let. Výjimkou zůstávají teroristické činy, mezi které se počítají i některé případy zabití či pokusů o zabití, za něž může stále jít do vězení i sedmileté dítě. Nemluvně však nikoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám