Hlavní obsah

Sopka na Novém Zélandu dál zabíjí, zemřeli další zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbuch sopky na novozélandském ostrůvku White Island má na svědomí další životy. V nemocnici zemřeli ve středu další dva lidé. Celkový počet potvrzených obětí tak stoupl na osm, napsala agentura Reuters. Tragická bilance bude pravděpodobně dál stoupat.

Foto: Lillani Hopkins, ČTK/AP

Sopka na ostrůvku White Island hrozí dalším výbuchem.

Článek

Většina lidí má popáleniny na více než třiceti procentech těla a jejich stav je velmi vážný.

Úřady po erupci uvedly, že na ostrově zůstalo osm lidí a jsou patrně mrtví. Ve středu ale novozélandská policie zveřejnila seznam devíti oficiálně pohřešovaných; sedm z nich je z Austrálie a dva z Nového Zélandu. Rozdíl v počtech policie nevysvětlila.

Pohřešovaní po výbuchu sopky jsou zřejmě mrtví. Hrozí další erupce

Svět

Záchranáři museli opět odložit pokus dostat se na sopečný ostrůvek White Island u pobřeží Nového Zélandu a najít a vyzvednout těla lidí, o nichž se předpokládá, že zahynuli v pondělí při náhlé erupci.

Úřady uvedly, že podmínky jsou stále příliš nebezpečné a nepředvídatelné, napsal zpravodajský server The Guardian.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek ostrůvku White Island se sopkou, která v pondělí vybuchla.

Vulkanolog Graham Leonard na tiskové konferenci upozornil, že riziko další erupce v rozsahu té pondělní bylo pro nynějších 24 hodin 40 až 60 procent. Dodal, že pro kohokoli, kdo by se teď na tento sopečný ostrov vydal, by bylo náročné tam už jen dýchat a chodit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám