Hlavní obsah

Somálský voják zastřelil šest lidí, kteří čekali na potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Nejméně šest lidí zabil a dalších pět zranil somálský voják v metropoli Mogadišu. Jak uvedla agentura AFP, začal střílet při rozdávání humanitární pomoci, protože se údajně lidé tlačili. Policie vojáka zadržela.

Článek

Všechny oběti jsou podle svědků uprchlíci, kteří ze svých regionů utekly kvůli suchu. Místní činitelé označili útok za nepřípustný a barbarský čin.

Podle informací agentury AP pak další vojáci bili obušky ostatní čekající, zřejmě protože pár lidí uteklo s balíčky potravin.

Za poslední dva měsíce uprchlo kvůli suchu směrem k Mogadišu přes 100 000 lidí, aby nalezlo přístřeší a potraviny. Podle OSN již šest oblastí na jihu země postihl hladomor. Až 750 000 lidí může v blízké době zemřít, pokud se nezrychlí dodávky humanitární pomoci. Do konce roku bude pravděpodobně zasažen celý jih země.

Více než 12 miliónů lidí trpí zničujícím suchem v oblasti Afrického rohu, které je podle OSN nejhorší za posledních 60 let. Kromě Somálska, kde situaci ještě zhoršuje dlouhotrvající občanská válka, jsou postiženy Etiopie, Džibutsko a Uganda.

Reklama

Výběr článků

Načítám