Hlavní obsah

Somálský premiér ohlásil vítězství v Mogadišu, odborníci pochybují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Po devíti dnech tuhých bojů somálská vládní vojska za podpory etiopské armády ovládla hlavní město Mogadišo. Oznámil to ve čtvrtek somálský premiér Ali Mohamed Gedi s tím, že většina bojů byla už ukončena. Přesto bylo slyšet přes den střelbu. Potyčky si ve čtvrtek vyžádaly nejméně dvacet obětí, během devíti dnů bojů zemřelo podle humanitárních organizací na tři sta osob.

Článek

"Většina bojů v Mogadišu už skončila," prohlásil somálský premiér a dodal: "Doufáme, že zítra skončíme válku a vládní síly zabezpečí hlavní město." Do Mogadiša se stahovaly tanky a obrněné transportéry z celé země.

Podle jednoho z bojovníků klanu Hawijů, který také odmítá uznat autoritu Gediho prozatímní vlády, byla dnešní ofenziva vůbec nejsilnější za celou dobu střetů. "Jsme ostřelováni z těžkých děl a tanků. Etiopané nasadili všechny síly, které mají k dispozici," sdělil agentuře Reuters.

Zahraniční diplomaté, oslovení tiskovou agenturou AP, byli k vyjádření Gediho skeptičtí. Povstalci podle nich sice utrpěli značné ztráty a dochází jim munice, poražení prý ale zdaleka ještě nejsou.

Vládním silám se během posledního tažení proti zbytkům islámských radikálů a kmeni Hawíjů podařilo získat pod svou kontrolu rozsáhlá území nejen na jihu, ale i na severu města, který dosud ovládali povstalci.

Vratká pozice vlády

Somálský ministr vzdělání Ismail Mohamud k vysokému počtu obětí uvedl, že jsou cenou za návrat k normálnímu životu země, kde vláda nefungovala 16 let: "Etiopské síly odvádějí velmi dobrou práci, zastavili džihádisty." Britští odborníci z Chatham house však loňskou prosincovou ofenzívu Etiopie v Somálsku často kritizují kvůli tomu, že šlo o jednostrannou akci bez široké mezinárodní podpory, Etiopii zaštítily jen USA. Varují, že důvody, proč lidé podpořily radikální Svaz islámských soudů, nevymizely a situace se může brzo zvrátit.

Gedi zároveň vyzval všechny obyvatele, kteří z Mogadiša během posledních měsíců utekli, že se mohou začít vracet do svých domovů. Jejich počet již podle vedoucího programu humanitární pomoci OSN Johna Holmese stoupl možná až na 400 000. 

"Odhady rapidně stoupají," prohlásil v Ženevě. Lékař z mogadišské nemocnice ale uvedl, že z miliónového města odešly dvě třetiny obyvatel. Holmes dodal, že jen 60 000 uprchlíků dostalo humanitární pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám