Hlavní obsah

Somálci unesli v Keni tři zahraniční pracovníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálští ozbrojenci unesli při sobotním nájezdu na keňské pohraniční město tři pracovníky zahraniční pomocné organizace. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na somálský úřední zdroj.

Foto: Reuters

Islámští bojovníci v ulicích Mogadiša

Článek

"Úřady v keňské Mandeře nás informovaly, že byli uneseni tři zahraniční pracovníci. Nyní po nich pátráme," řekl agentuře Sheikh Osman z místní milice Šabáb. Zatím není jasná ani národnost unesených rukojmí, ani název organizace, pro kterou pracovali.

Únosy cizinců v této části Afriky a zejména v Somálsku jsou velmi častou záležitostí a jsou průvodním jevem krvavého konfliktu, který zemi decimuje již 18 let a který si vyžádal statisíce lidských obětí. Místní ozbrojenci unášejí zahraniční pracovníky kvůli výkupnému a po získání peněz je obvykle propouštějí na svobodu nezraněné.

K poslednímu obdobnému incidentu došlo začátkem tohoto týdne, kdy skupina radikálních islámských povstalců unesla v metropoli dva Francouze. Podle Reuters ale Francouze unesla frakce ozbrojených sil Západem podporovaného prezidenta šajcha Sharifa Sheikha Ahmeda.

Ozbrojenci unesli Francouze z přísně střeženého hotelu v Mogadišu. Následně je předali jedné ze dvou nejsilnějších islámských povstaleckých skupin Hizb al-Islám. To však vyvolalo nesouhlas radikální skupiny Šabáb. Po vyjednávání si každá ze skupin ponechala jednoho uneseného Francouze, údajně, "aby se předešlo neshodám" .

Somálský ministr zahraničí Mohamed Abdullahi Omaar potvrdil, že dostal od povstalců požadavek na zaplacení výkupného, který má předat Francii. Odmítl však upřesnit, o jakou částku jde.

Reklama

Výběr článků

Načítám