Hlavní obsah

Solar Impuls musel nečekaně přistát, kvůli počasí

Zhoršující se počasí přerušilo nejdelší etapu letu stroje Solar Impulse 2 na jeho cestě kolem světa. Letoun odstartoval v neděli nad ránem místního času (v sobotu po 20:00 SELČ) z východočínského Nankingu. Cestu přes Tichomoří ale řídící středisko přerušilo a vyzvalo pilota k mezipřistání v japonské Nagoji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start Solar Impulse 2 z východočínského NankinguVideo: Reuters

 
Článek

Několikrát odložená cesta z Nankingu na Havajské ostrovy měla podle pilota Andrého Borschberga trvat až šest dní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nad Tichomořím se zhoršuje počasí, rozhodli jsme se pro okamžité přistání v Nagoji a počkáme na lepší podmínky,“ uvedl na Twitteru Bertrand Piccard, který je jedním autorů projektu solárního stroje a zároveň se s Borschbergem střídá v pilotování jednotlivých etap.

Foto: ČTK/AP

Švýcarský pilot André Borschberg

Borschberg před startem přiznal, že je pro něj tato sedmá etapa velkou neznámou. „Nejsem si jist, jak se bude SI2 chovat během tolika dní a nocí,“ napsal.

Dvaašedesátiletý pilot má s letounem při této etapě překonat vzdálenost přes 8000 kilometrů.

Cesta kolem světa začala 9. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní. Celá trasa by odhadem měla být dlouhá asi 35 000 kilometrů.

Foto: Reuters

Plánovaná trasa Solar Impulse 2 z čínského Nankingu na Havajské ostrovy

První etapy cesty probíhaly v relativně rychlém sledu, na čínském východním pobřeží se však letoun zdržel více než měsíc při čekání na počasí vhodné ke startu, který byl několikrát na poslední chvíli odložen.

Piccard a Borschberg se projektem snaží podpořit využívání sluneční energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám