Hlavní obsah

Severokorejský voják se prostřílel přes hranici do Jižní Koreje

– Soul

Přes přísně střeženou hranici do Jižní Koreje utekl v sobotu severokorejský voják. Jak informovala agentura AP s odkazem na zdroje v jihokorejské armádě, dezertér při útěku zastřelil dva své nadřízené.

Foto: Profimedia.cz

Demilitarizovaná zóna mezi Jižní a Severní Koreou

Článek

Voják zastřelil jednoho četaře a jednoho rotmistra a pak překročil demilitarizovanou zónu mezi oběma zeměmi. Následně ho zadrželi jihokorejští pohraničníci. Stalo se to v oblasti, kudy vede silnice do průmyslového komplexu Kesong, který sice leží v KLDR, ale financuje ho Soul. K tomu, aby jihokorejskou hraniční stráž upozornil, že hodlá zběhnout, použil Severokorejec tlampač.

Podle nejmenovaného zástupce vedení jihokorejské armády nejsou za severní hranicí země patrné nějaké neobvyklé vojenské aktivity. Nicméně Jižní Korea okamžitě posílila ostrahu hranic.

Severokorejská média zatím zběhnutí vojáka nijak nekomentovala.

Demilitarizovaná zona mezi Severní a Jižní Koreou

Případy, kdy Severokorejci do Jižní Koreje zběhnou přes hranici obou zemí, jsou vzácné, píše AP. Podle dostupných informací se to stalo naposledy v říjnu 2008, tehdy šlo také o vojáka. Toho samého roku v dubnu stejným způsobem dezertoval i severokorejský důstojník.

Naprostá většina uprchlíků ze Severní Koreje se na cestu do Jižní Koreje vydává přes Čínu a jihovýchodní Asii. Od korejské války v letech 1950 až 1953 do Jižní Koreje uteklo více než 24 000 obyvatel země s ostrým komunistickým režimem. Vedou je k tomu ekonomické důvody a politický útlak.

Obě Koreje jsou fakticky ve válečném stavu, protože ozbrojený konflikt mezi nimi v roce 1953 skončil pouze příměřím, nikoliv mírovou smlouvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám