Hlavní obsah

Severokorejci unesli 200 čínských převaděčů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejští agenti za uplynulou dekádu unesli na 200 Číňanů, aby zabránili útěkům občanů KLDR ze země. V úterý to uvedla agentura AFP s odkazem na jihokorejský list Čosun Ilbo.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Severokorejští pohraničníci

Článek

Podle agentury šlo o Číňany korejského původu, kteří Severokorejcům pomáhali s útěkem přes hranice. Podle jihokorejského deníku byli převaděči uneseni do KLDR a tam uvězněni. Čosun Ilbo napsal, že se únosy udály převážně v čínských pohraničních městech počátkem devadesátých let.

Peking prý o jejich vydání nikdy nežádal vzhledem k „obzvláštním vztahům“ s Pchjongjangem. Ve středu například agentura Reuters uvedla, že Čína usiluje o přístup k severokorejským přístavům výměnou za ekonomickou pomoc pro severovýchod země. Číňané rovněž za korejské války bojovali na straně Severu a zůstávají hlavními dodavateli pomoci komunistickému režimu.

Čína rovněž vrací imigranty zpět do vlasti, protože je považuje za běžence z ekonomických a nikoliv politických důvodů. Uprchlíky v KLDR čeká trest.

Do Jižní Koreje od konce války v roce 1953 uprchlo ze Severu 17 000 lidí. Většina z nich přešla hranici v nedávných letech a jejich počet rok od roku roste. Před sedmi lety jich bylo 1138, loni 2809 a letos se jich očekává okolo 3000.

Reklama

Výběr článků

Načítám