Hlavní obsah

Severní Koreji hrozí hladomor

– Pchjongjang
Novinky,

Humanitární organizace se obávají, že se po smrti Kim Čong-ila ještě zhorší životní situace v zemi. Už nyní je tam akutní nedostatek potravin, uvedl list Guardian. Podle Světového potravinového programu (WFP) je už nyní situace tak špatná, jako za hladomoru v polovině devadesátých let, kdy zemřely statisíce lidí.

Článek

Země je závislá na dodávkách potravin ze zahraničí. Letos se situace opět zhoršila. WPF zahájila letos dodávky už v dubnu, ale zatím obdržela jen třetinu požadovaných potravin. USA dodávky odložily.

Situace se zhoršila kvůli silným dešťům a katastrofálním povodním. Už nyní KLDR chybí 414 000 tun potravin.

Spojené státy by mohly poskytnout 240 000 tun, ale podmiňují to denuklearizací země, která stále rozvíjí svůj vojenský jaderný program. Pokrok v rozhovorech se však nyní očekávat nedá, protože ani není jasné, jak se bude v KLDR vyvíjet mocenská situace a kdo ve skutečnosti bude krajině vládnout.

Extrémní podvýživa

Odklady však mohou mít fatální následky. „Dotazovaní zdravotničtí pracovníci uváděli, že ve srovnání s předchozím rokem o padesát až sto procent vzrostl počet podvyživených dětí v péči pediatrů, výrazně se snížila porodní váha a tým pozoroval i několik případů extrémní podvýživy,“ uvedla WPF.

Kim Hartzner z dánské nevládní organizace Mission East uvedl, že viděl při poslední návštěvě země šestiletou dívku, která vážila méně než roční a měla obvod paže deset centimetrů. Dodal, že země vyprodukuje potraviny jen na deset měsíců z roku: „Každý varuje, že to bude horší a horší, ale nic se neděje. Bojím se, že situace bude stejná jako v Africkém rohu – za čtyři nebo pět měsíců uvidíte umírat hodně lidí a všichni budou říkat, proč se neudělalo něco dřív.“

David Austin z nevládní organizace Mercy Corps dodal: „Čím déle se bude odkládat rozhodnutí, tím větší bude utrpení. Podle něj navíc bude trvat šest až dvanáct týdnů, než se podaří potraviny dostat k potřebným: Když to bude pokračovat, uvidíme umírat děti.“

WPF má potraviny k poskytnutí jen na dva týdny a ne na šest, jak by bylo potřeba.

Hladomor v KLDR propukl v polovině devadesátých let po nástupu v sobotu zesnulého Kim Čong-il. Milovaný vůdce se pokusil reformovat hospodářství, což vedlo k tragickým následkům. Prudce se snížilo HDP na hlavu, který byl od sedmdesátých let na konstantní úrovní, a nedostávalo se potravin.

Problém s pomocí je i ten, že si ji mnohdy přisvojuje armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám