Hlavní obsah

Severní Korea potvrdila test balistické rakety středního doletu

– Pchjongjang

Severní Korea v noci na pondělí potvrdila, že v neděli otestovala balistickou raketu středního doletu Hwasong-12. Šlo o sedmou zkoušku od začátku letošního roku a vzhledem k použité raketě i o největší, jaký severokorejský komunistický režim podnikl od roku 2017, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Nedělní odpálení severokorejské rakety Hwasong-12

Článek

„Zkouška byla provedena za účelem funkčnosti raket země-země středního a dlouhého doletu Hwasong-12 a ověření celkové přesnosti tohoto systému,“ napsala KCNA.

O testu nejprve v neděli informovaly Soul a Tokio. Podle jihokorejského ministerstva obrany se raketa vznesla do výšky asi 2000 kilometrů a uletěla kolem 800 kilometrů. Odpálena byla v 07:52 místního času (sobotních 23:52 SEČ) z provincie Čagangdo, sousedící s Čínou, a dosáhla až šestnáctinásobné rychlosti zvuku.

KLDR provedla možná největší raketový test od roku 2017

Zahraniční

Analytici i úřady Japonska a Koreje předpokládali, že při testu byla použita balistická raketa středního doletu Hwasong-12, což nyní KCNA potvrdila. Severokorejci ji mezinárodnímu společenství poprvé ukázali při vojenské přehlídce 14. dubna 2017 a o měsíc později ji poprvé otestovali. Tato jednostupňová raketa na kapalné palivo je odpalována z mobilních ramp a má dolet přes 3500 km.

Foto: David Ryneš, Novinky

KCNA napsala, že odpálení střely proběhlo s ohledem na bezpečnost okolních států. Na testovací hlavici byla podle agentury připevněna kamera, která z vesmíru pořídila snímky Severní Koreje a okolí. Je to podle analytiků poprvé od roku 2017, kdy podobné fotografie země pořídila.

Reklama

Výběr článků

Načítám