Hlavní obsah

Severní Korea odmítla tři miliony dávek vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severní Korea tento týden požádala, aby skoro tři miliony dávek čínské vakcíny proti koronaviru Sinovac, které měla dostat v rámci programu Světové zdravotnické organizace (WHO) Covax, byly poslány jinam. KLDR tvrdí, že dosud nezaznamenala ani jeden případ nákazy koronavirem, vakcíny by podle ní měly jít do zemí, kde je očkovacích látek nedostatek. V zemi se přitom mají zpřísnit protiepidemická opatření.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Severokorejské ministerstvo veřejného zdraví dalo najevo, že 2,97 milionu dávek nabídnutých KLDR v rámci programu Covax by mělo být přeposláno do vážněji postižených zemí kvůli globálnímu nedostatku vakcín proti covidu-19 a aktuálnímu nárůstu případů v některých zemích,“ citoval Hlas Ameriky z vyjádření UNICEF.

Není to poprvé, kdy tato totalitní země odmítla vakcíny. V červenci odmítla dva miliony dávek látky od AstraZeneky, což zdůvodnila možnými vedlejšími účinky, uvedl zdroj z Jižní Koreje napojený na jihokorejskou tajnou službu. V červenci řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že Moskva opakovaně KLDR nabídla dávky vakcíny Sputnik V.

KLDR také dávala opakovaně najevo pochybnosti ohledně účinnosti vakcín proti koronaviru. Severokorejská média často informují o vážných reakcích na vakcíny v Evropě a USA.

KLDR už testuje vlastní vakcínu proti covidu-19, jehož výskyt v zemi přitom popírá

Svět

Severní Korea dosud nenahlásila ani jeden případ covidu, považuje se to však za nepravděpodobné, i když země v posledním roce velmi zpřísnila kontroly na hranicích s Čínou.

Kim vyzval k lepší prevenci 

I severokorejský vůdce Kim Čong-un opakovaně hovořil o problémech, které pandemie způsobuje, a to nejen ekonomických.

„Utužování prevence před epidemií je úkol nejvyšší důležitosti, při kterém se za současné situace nesmí ztratit ani okamžik,“ řekl Kim ve čtvrtek na zasedání politbyra Strany práce. Už dříve mluvil i o případech, kdy nebyla dodržována opatření proti covidu. Z toho se vyvozovalo, že v zemi nákaza už je.

Severní Korea zanedbala protiepidemická opatření, spekuluje se o zavlečení covidu

Svět

Zlepšit se má ochrana proti povodním

Kim Čong-un ve čtvrtek také vyzval stranické představitele, aby se soustředili na řešení problémů s nedostatkem potravin způsobených suchem a záplavami při monzunech. Uvedl, že jsou potřeba opatření k překonání „abnormálního klimatu“.

Zdůraznil také, že nebezpečí klimatických změn se v posledních letech zvýšilo a je potřeba naléhavý zásah. Má se kupříkladu zlepšit stav řek a hrází a zahájit zalesňování, aby se zastavila eroze.

Výběr článků

Načítám