Hlavní obsah

Šéf konžských rebelů skončil v rukou vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KINSHASA

Ve Rwandě zadržely spojené rwandsko-kožské jednotky tutsijského vůdce rebelů generála Laurenta Nkundu. Podle agentury Reuters to v pátek oznámilo konžské armádní vedení. Nkunda byl údajně zajat, když se pokusil postavit na odpor armádním jednotkám operujícím na východě Konga.

Foto: Profimedia.cz

Laurent Nkunda

Článek

Vojenští velitelé tutsijských povstalců ve východním Kongu v polovině ledna oznámili zastavení bojových akcí proti konžské armádě. Generál Bosca Ntaganda začátkem ledna prohlásil, že sesazuje vůdce rebelů Laurenta Nkundu. Ten odpověděl, že Ntaganda je zrádce.

Nkundovy jednotky byly v minulosti obviňovány z rekrutování dětí a ze zvěrstev na civilistech, včetně znásilňování a mrzačení.

Generál Nkunda je charismatický evangelík, který se v Demokratické republice Kongo staví do role ochránce tutsijské menšiny. Tvrdí, že bojuje, aby zabránil příští genocidě ze strany Hutů, kteří se před odplatou skrývají ve východokonžských porostech. Nkunda má v oblasti velký vliv a kontroluje stále víc obchodu s minerály.

Ofenziva tutsijských rebelů v loňském roce vyhnala z domovů ve východním Kongu na 250 000 lidí a způsobila v oblasti vážnou humanitární krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám