Hlavní obsah

Šalamounovými ostrovy otřásají nepokoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honiara

Na Šalamounových ostrovech pokračují třetím dnem nepokoje. Agentura AFP s odvoláním na svého zpravodaje v hlavním městě ostrovů hlásí hořící budovy a vyrabované obchody i útok davu několika tisíc lidí, z nichž někteří byli vyzbrojeni noži a sekyrami, na čínskou čtvrť. Děje se tak v době, kdy Austrálie začala na ostrovy přesouvat zhruba stovku policistů a vojáků, kteří mají nepokoje utišit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šalamounovými ostrovy otřásají nepokojeVideo: Reuters

 
Článek

V čínské čtvrti vzplál velký sklad, což vedlo k výbuchu, který přiměl k panickému útěku desítky lidí, napsala agentura. Policie podle ní vypálila varovné výstřely, aby rozprášila demonstranty. Do Honiary podle australské ministryně vnitra Karen Andrewsové již dorazilo 23 policistů, další padesátka má následovat.

Premiér Manasseh Sogavare, jehož demisi požadují demonstranti, ve středu vyhlásil v metropoli ostrovů zákaz vycházení ve snaze zabránit rabování. Nyní obvinil cizí státy, že jsou zodpovědné za rozdmýchání nepokojů, které vedly k násilnostem.

Demonstrace se soustřeďují v čínské čtvrti, protože vztah souostroví k Číně a k Tchaj-wanu je již několik let předmětem sporu mezi jednotlivými etniky. Násilností se údajně zúčastnili četní demonstranti ze sousedního ostrova Malaita, kteří protestovali proti rozhodnutí vlády z roku 2019 odklonit se v diplomatických vztazích od Tchaj-wanu a nově se orientovat na Čínu.

Tichomořské souostroví uznalo Tchaj-wan v roce 1983 a mnozí obyvatelé ostrova Malaita udržovali úzké vztahy s Tchaj-pejí. Vedení ostrova Malaita proto opakovaně vládě v Honiaře vyčítalo vstřícnost k Pekingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám