Hlavní obsah

Rusové dokončili arktickou základnu. Sahají po tamním nerostném bohatství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko dokončilo výstavbu vojenské základny v Arktidě, která má podpořit ambice Moskvy na využití nerostného bohatství polárních oblastí. Oznámila to rozhlasová stanice Rádio Svoboda s odvoláním na informaci ruského ministerstva obrany.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci. Ilustrační foto.

Článek

Základna nazvaná Arktický trojlístek vznikla na ostrově Alexandřina země, který je nejzápadnější výspou polárního souostroví Země Františka Josefa.

Budování armádních objektů je podle Rádia Svoboda z 97 procent hotovo.

Rusko v oblasti Severního ledového oceánu posiluje svou vojenskou přítomnost na základě nově schválené vojenské doktríny, která severský region vzhledem k jeho nerostnému bohatství a strategické poloze označuje za oblast prvořadého významu.

Moskva si v OSN nárokuje rozlehlou oblast Arktidy zasahující k Severnímu pólu a v polárních oblastech pořádá časté vojenské manévry.

Vojáci si zvykají na 50stupňový mráz

Na nové základně podle Rádia Svoboda slouží zhruba 150 ruských vojáků, jimž stačí zásoby potravin a energie na půldruhého roku. Teploty v oblast dosahují 50 stupňů mrazu.

Rusko už v polárních oblastech vybudovalo základnu na ostrově Kotělnyj, který je součástí Novosibiřských ostrovů ve Východosibiřském moři. V Arktidě bylo podle ruských médií modernizováno nejméně 13 ruských vojenských letišť.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám