Hlavní obsah

Říká si Majitel vesmíru. Soud na Filipínách přikázal zatčení církevního vůdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filipínský soud přikázal zatčení církevního vůdce Apolla Quiboloye, který si říká Majitel vesmíru, kvůli obviněním z obchodu s lidmi a sexuálního zneužívání. Ke Quiboloyově církvi patří miliony obyvatel země a on sám je dlouholetým přítelem bývalého filipínského prezidenta Rodriga Duterteho.

Foto: Profimedia.cz

Apollo Quiboloy

Článek

Příkaz k zatčení následuje březnové oficiální vznešení obvinění ministerstvem spravedlnosti. Případ samotný je už roky starý a původně byla obvinění v roce 2020, tedy za Duterteho vlády, zamítnuta. Jako důvod obrácení původního rozhodnutí ministerstvo podle agentury Reuters uvedlo, že „vytrvalá právní bitva oběti vnesla do závažnosti případu nové světlo“.

Církevní vůdci mají na Filipínách obrovský vliv. Quiboloyova církev Království Ježíše Krista má miliony členů, což mu umožňuje ovlivňovat volby a chod země. Působil též jako Duterteho duchovní poradce a sám si udělil tituly „Majitel vesmíru“ a „Stanovený syn Boží“.

Tento evangelický kazatel je také na seznamu nejhledanějších osob americké FBI. V USA jej stíhají za sexuální vykořisťování, kterého se dopustil nucením dívek a mladých žen k pohlavnímu styku. Tato obvinění jsou oddělená od těch, kterým čelí doma na Filipínách, Quiboloy je taktéž popírá.

Na Filipínách se lidé nechali přibít na kříž, aby připomněli Kristovo utrpení

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám