Hlavní obsah

Řeckou loď zasáhla u jemenských břehů raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řeckou obchodní loď plující pod maltskou vlajkou zasáhla u jemenských břehů v úterý odpoledne raketa. Na palubě bylo 24 členů posádky, nikdo nebyl zraněn. Došlo pouze k materiálním škodám. K útoku se přihlásili húsíjští povstalci.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Ozbrojení muži na pláži u přístavu Salíf

Článek

Loď nesoucí název Zografia, vlastněná Řeckem, plula přes Rudé moře z Vietnamu do Izraele. V době útoku byla bez nákladu. Informaci přinesla agentura Reuters s odkazem na řecké ministerstvo námořní dopravy. Podle agentury AP loď plula pod maltskou vlajkou a posádku tvořilo 20 Ukrajinců, tři Filipínci a Gruzínec.

K incidentu došlo 76 námořních mil severozápadně od jemenského přístavu Salíf v Rudém moři, v oblasti, kde působí šíitská povstalecká skupina Húsíů. Ti se k incidentu po několika hodinách přihlásili.

Íránem podporovaní jemenští povstalci Húsíové uvedli, že v reakci na americké a britské údery rozšíří okruh svých útoků v Rudém moři. V neděli vypálili protilodní střelu na americký torpédoborec u přístavu Hudajdá, letoun americké armády ji ale sestřelil. Sdělili, že s útoky nepřestanou, protože jsou ve válce s Izraelem.

Húsíové vypálili střelu na americký torpédoborec

Blízký a Střední východ

Húsíové tvrdí, že jejich útoky jsou namířené proti Izraeli, ale napadají i lodě, které s ním nemají nic společného a ani do něj neplují. Podle svých slov Húsíové takto podporují boj Palestinců v Gaze, kteří po teroristickém útoku na Izrael čelí jeho odvetě.

Američané zabavili v mezinárodních vodách íránské zbraně

Regionální velitelství americké armády CENTCOM v úterý uvedlo, že americké námořnictvo zabavilo 11. ledna při noční kontrole jednoho z plavidel „pokročilé smrticí zbraně od Íránu určené pro húsíjské síly a jejich pokračující útoky na mezinárodní obchodní lodě“.

Zasahující americká loď USS Lewis B. Puller měla podporu vrtulníků a dronů, posádka vstoupila na palubu plachetnice v mezinárodních vodách poblíž Somálska. Podle Američanů je to první zásilka zbraní určených pro jemenské povstalce od zahájení jejich útoků na lodě v Rudém moři loni v listopadu.

„Zabavené položky zahrnují pohon, navádění a bojové hlavice pro Húsíi používané balistické střely středního doletu (MRBM) a protilodní řízené střely (ASCM) i odpovídající součástky pro protivzdušnou obranu. Loď byla shledána nebezpečnou a potopena jednotkami amerického námořnictva. O osudu 14 členů posádky lodi se rozhoduje v souladu s mezinárodním právem,“ uvedl CENTCOM.

Američané opět zaútočili na pozice Húsíů v Jemenu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám