Hlavní obsah

Pytláci vybíjejí ohrožené madagaskarské lemury

Antananarivo

Ochránci přírody zjistili, že pytláci na Madagaskaru hromadně zabíjejí ohrožené druhy lemurů, z nichž některé žijí jen na tomto ostrově v Indickém oceánu. Vzácná zvířata se pak servírují v místních restauracích, uvedla agentura Reuters s odvoláním na skupinu Conservation International.

Foto: Fahad Shadeed, Reuters , Reuters

Lemur v zoo v saúdskoarabském Rijádu (Ilustrační foto)

Článek

Pytláci při lovu lemurů využívají uvolnění bezpečnostních opatření, které souvisí s vleklou politickou krizí na Madagaskaru a se zastavením mezinárodní finanční pomoci. Organizace Conservation International zveřejnila fotografie desítek mrtvých lemurů, připravených k přepravě do restaurací, kde jsou tito vzácní tvorové nabízeni jako vybrané speciality.

Mnohé úlovky míří do madagaskarských pohostinných podniků, ale také například do Asie, uvedl zástupce Conservation International James Mackinnon. "Lemuři bývali dřív loveni v malém množství. Tentokrát je to ale organizovaný a systematický lov, což vyplývá ze selhání zákona a pořádku," uvedl.

Madagaskarem otřásá krize a nestabilita

Současný madagaskarský prezident Andry Rajoelina se v březnu ujal moci pomocí armády a ostrov od té doby sužuje vážná krize, kterou nezřídka charakterizují násilné protesty, rabování a jiná kriminální činnost. Mezinárodní společenství zemi v reakci na politickou nestabilitu pozastavilo zahraniční pomoc, a madagaskarské bezpečnostní složky tak operují s velmi omezeným rozpočtem. Zahraniční prostředky také z velké části přestaly proudit madagaskarským skupinám pro ochranu přírody.

Madagaskar je jedna z nejchudších zemí Afriky. Více než polovina populace přežívá na necelém jednom dolaru denně. Země je známa exotickou flórou a faunou, která se nevyskytuje nikde jinde na světě, chování pytláků ale podle ochránců přírody nyní vzácné prostředí přírodních rezervací vážně ohrožuje.

"To, co se děje s přírodou Madagaskaru, je skutečně děsivé. Zabíjení těchto krásných, mírumilovných a jedinečných zvířat je nepřijatelné," řekl k lovu lemurů prezident Conservation International Russ Mittermeier. "Významné dárcovské agentury, především z Evropy a Spojených států, musí okamžitě obnovit dotace, nebo pokrok dosažený za posledních 25 let zmizí," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám