Hlavní obsah

Ptačí chřipka zabila v Indonésii batole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Indonésie ohlásila v pondělí dva nové případy lidí, kteří se nakazili ptačí chřipkou. Dvouapůlletý chlapec nemoci podlehl, 35letá žena je hospitalizována v Jakartě. Testy u obou potvrdily nákazu virem H5N1. V zemi ptačí chřipkou onemocnělo 74 lidí, z nichž 56 zemřelo, což je nejvíc na světě.

Článek

Nákazu potvrdily dva nezávislé testy, uvedl Muhammad Nadhirin z Národního centra pro ptačí chřipku, které funguje při ministerstvu zdravotnictví. "Máme 74 případů, 56 z nich bylo smrtelných," citoval z jeho prohlášení indonéský web Star Online.

Nově se nakazila 35letá žena a 2,5 roku starý chlapec. Nejsou příbuzní a pocházejí z různých částí provinci Západní Jáva. Batole bylo v kontaktu s drůbeží.

Právě kontakt s nemocnými ptáky je nejčastější příčinou přenosu viru H5N1 na člověka. V Indonésii je častý, protože lidé chovají drůbež doma, a to i ve městech.

Indonésie je ze všech zemí na světě nejvíce postižena ptačí chřipkou, je z ní hlášeno více smrtelných případů než z Vietnamu, kde zemřelo 42 osob, ale letos nikdo.

Počet oblastí na Jávě, kde nemoc dosahuje endemických rozměrů, se snížil během posledních šesti měsíců na polovinu, stále je však ptačí chřipkou postižen skoro celý ostrov. Země odmítla doporučení Světové zdravotnické organizace a z ekonomických důvodů nepřistoupila k masivnímu vybíjení drůbeže.

Reklama

Výběr článků

Načítám