Hlavní obsah

Pro děti zavalených chilských horníků otevřeli u dolu školu

Právo, DPA, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Školu pro děti 33 horníků, kteří zůstávají víc než sedm týdnu zablokováni takřka 700 metrů pod zemí, otevřely chilské úřady v poblíž dolu San José v poušti Atacama.

Foto: Reuters

Cedule u kempu poblíž dolu San José upozorňuje na výskyt dětí v okolí.

Článek

Chilský ministr školství Joaquín Lavin (56) uvítal v červené buňce pro stavbaře se 13 stoly a židličkami a malou tabulí devět žáků první až sedmé třídy.

„Mým posláním je nejen vyučování, ale průběžně udržovat kontakt se školami, které děti havířů navštěvují v místě trvalého bydliště,“ řekl učitel Raúl Valencia (27), který už přes měsíc dobrovolně učil děti horníků ve stanovém táboře u dolu.

Šestiletý prvňáček Sebastian se svěřil: „Na školu se těším. V táboře bývá občas nuda. Chybí mi kamarádi.“

Foto: Reuters

Jeden ze školáků probíhá kolem improvizované školy v Camp Esperanza, v němž se zdržují rodiny zavalených dělníků.

Jiné starosti má Jorge Galleguillos, jeden z horníků. Dopisem požádal ministra školství o podporu pro svého syna. Obává se, že rodina nemá peníze, aby synovi mohla platit studium na univerzitě. Lavin horníkovi stipendium pro syna přislíbil.

V sobotu přivezli k dolu první ze tří záchranných kabin speciálně vyrobených pro vyzdvižení horníků. Cestu k nim si razí tři vrty, úřady předpokládají, že uvězněné muže dostanou z dolu nejdříve počátkem listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám