Hlavní obsah

Při boji o stáda zahynulo v Jižním Súdánu nejméně 40 lidí

Chartúm/Džuba

Nejméně čtyřicet obětí si vyžádal další ozbrojený nájezd na stáda dobytka v Jižním Súdánu. Podle některých zpráv si nájezd na tábor v oblasti jihosúdánského státu Warrap vyžádal až sto mrtvých.

Foto: Reuters

Súdánští uprchlíci v táboře

Článek

Podle oficiálního představitele jihosúdánského státu Warrap byla v sobotu ráno napadena vesnice kmene Luac Jang. Mluvčí Warrapu sdělil, že dostal informace o zabití 76 lidí. Útočníci si odvedli velké množství dobytka.

Vzájemné útoky znepřátelených etnik trvají už několik týdnů a stále se šíří. Bojovníci kmene Lou Nuer postupují a pronásledují příslušníky kmene Murle a vstupují do dalších a dalších oblastí, ze státu Unity postoupili nyní do státu Warrap.

Nepokoje propukly po krádežích dobytka a sporech o pastviny. Podle OSN si útoky už vyžádaly přes tisíc obětí. Své domovy opustily desetitisíce lidí. [celá zpráva]

Jižní Súdán po novém útoku obvinil súdánskou vládu, že bojovníky podporuje a vyzbrojuje. „Tato milice byla vyzbrojena v Chartúmu.“

Jižní Súdán se loni osamostatnil po desetiletí trvající občanské válce.

Osvobozena část Číňanů

Násilí ale panuje i na jihu samotného Súdánu. Súdánská armáda podle pondělních zpráv osvobodila 14 z 29 Číňanů unesených v sobotu povstalci. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle guvernéra státu Jižní Kurdufán, kde k únosu došlo, jsou osvobození v dobrém zdravotním stavu. O osudu zbylých 15 unesených není známo nic bližšího. Podle guvernéra se je súdánská armáda a bezpečnostní síly snaží dostat na svobodu.

Únos mají na svědomí povstalci ze Súdánské lidové osvobozenecké armády (SPLA), která bojuje proti súdánským vládním silám.

Tisková agentura Nová Čína v neděli uvedla, že Číňané pracovali pro stavební společnost Power Construction Corporation of China a v oblasti pomáhali budovat silnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám