Hlavní obsah

Přežila 17 dnů pod tunami trosek textilky se čtyřmi sušenkami

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáctiletá švadlena z osmipatrové textilky v bangladéšském hlavním městě Dháka jako zázrakem přežila 17 dnů pod troskami budovy. Dívku jménem Rešmi našli záchranáři v pátek. V nemocnici popsala, že za celou dobu požila jen čtyři sušenky, které našla. Zachránilo ji to, že se dostala k vodě.

Dívka popisuje, jak přežila 17 dní zavalená pod troskami zřícené budovy Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Rešmi Bégamová pracovala v druhém patře nepovolené stavby. Zřícení všech osmi pater přežila, na rozdíl od tří kolegů, s nimiž byla v době nehody. „Nemůžu říct, co se stalo. Nepamatuji si všechno. Ti, kdo byli se mnou, zemřeli. Volali o pomoc, ale nemohla jsem pro ně nic udělat,“ popsala dívka v nemocnici.

BEZ KOMENTÁŘE: Ženu, která přežila 17 dnů pod troskami zřícené budovy, převezli do nemocniceVideo: Reuters/Somoy TV

Rešmi našli v pátek. Zaslechla volání dělníka, který naposledy v troskách volal, aby se ubezpečil, že se nikdo neozývá, než dá pokyn strojům, aby začaly rozebírat další betonovou podlahu. „Zachraňte mě,“ křikla na konsternovaného pracovníka dívka. O 40 minut později ji za nadšeného křiku vytáhli ven.

Kuriózní je, že se žena nejprve chtěla v troskách převléct, jelikož její šaty byly potrhané. Záchranář jí proto hodil dolů svítilnu, aby si našla náhradní oděv.

Záchranné týmy překvapilo, že mladá žena nemá téměř žádná zranění a je schopna s nimi hovořit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po 17 dnech našli záchranáři v sutinách zřícené budovy živou ženu Video: Reuters

V nemocnici pak Rešmi popsala, že měla po propadnutí se do prvního patra možnost pohybovat se plazením okolo. „Snažila jsem se najít cestu ven, ale žádnou jsem nenašla. Během pátrání jsem našla jen čtyři kusy sušenek. Snědla jsem je. Našla jsem také vodu a pila ji,“ citovala dívku server Daily Telegraph.

Vysvětlení pro to, jak je možné, že přežila ve stísněných prostorách v teplotě až 35 stupňů Celsia, přesto nemá. Podle ní to byla vůle boží.

Foto: ČTK/AP

Přeživší Rešmí Bégamová

Bégamová přišla do Dháky před třemi lety. Vystřídala několik prací. V dílně v budově Rana Plaza, kde se šily textilie pro britský oděvní řetězec Primark, začala pracovat pouhých 20 dnů před zřícením domu.

V troskách budovy zemřelo 1127 lidí. Podle agentury DPA záchranné práce skončily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám