Hlavní obsah

Unikátní záběry: Sopka na Kamčatce proměnila den v noc a z vesnic udělala tiramisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamčatka

Na Kamčatce soptí vulkán Šiveluč. Oblak hustého temného dýmu stoupá do výšky několika kilometrů a přilehlé vesnice zasypává popel. Jeho pokrývka už dosáhla 8,5 centimetru, informovala agentura Reuters, která zveřejnila záběry. Ty zachycují sopečnou erupci i následky dole na zemi.

Po výbuchu sopky Šiveluč na Kamčatce zasypaly okolní vesnice hory popelaVideo: Reuters

 
Článek

„Nebe je černé jako v noci,“ vylíčil situaci na místě zpravodaj ruského listu Kommersant. Sopka vybuchla v pondělí krátce po půlnoci místního času (15:00 SELČ), vrchol erupce nastal mezi zhruba šestou až sedmou hodinou ráno (pondělí 20:00 až 21:00 SELČ).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sopečný popel pokrývající zem v okrese Usť-Kamčatskij po erupci sopky Šiveluč na poloostrově Kamčatka

Po úbočích vulkánu se valí proudy lávy, které rozpustily sníh a vyvolaly varování před bahnotoky.

Popelem zasypané vesnice, které byly původně pod sněhem, nyní vypadají jako obří italský desert tiramisu, který tvoří krém mascarpone posypaný kakaovým práškem.

Záběry hrozivě vyhlížejícího mraku zveřejnili kromě zpravodajských agentur také svědci na sociálních sítích.

Mrak popela se mezitím podle agentury Reuters rozšířil na oblast o rozloze asi 108 tisíc kilometrů čtverečních, tedy větší než Česká republika. Podle agentury TASS se jeho délka pohybovala mezi 250 až 400 kilometry. Šedý příkrov hlásí ze vsí vzdálených 50 až 70 kilometrů od vulkánu. Kvůli statické elektřině je z vyvrženého sloupce slyšet hřmění.

Foto: Profimedia.cz

Erupce sopky na Kamčatce

Oblak popela nad sopkou Šiveluč podle údajů z družic dosáhl výše až 20 kilometrů nad mořem. Ale sopečná aktivita postupně slábne a erupce popela aktuálně dosahují výšky šesti kilometrů, napsala dnes nad ránem státní agentura TASS.

Na Kamčatce se probral vulkán Šiveluč. Úřady varují před silnou erupcí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám