Hlavní obsah

Po výslechu Kypřana hrozí Krejčířovi další obvinění

Johannesburg

V souvislosti s vydáním někdejšího blízkého spolupracovníka Radovana Krejčíře Jorgose Luky do Jihoafrické republiky tamní vyšetřovatelé naznačili, že by proti zatčenému českému podnikateli mohli rozšířit obvinění. Luka je podezřelý z vraždy majitele jihoafrické sítě striptýzových klubů Teaser´s Lollyho Jacksona, který byl ve spojení s Krejčířem.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

Kypr vydal Luku do JAR v neděli a v pondělí stanul před soudem v Kempton Parku, kde si vyslechl obvinění z vraždy, praní špinavých peněz, vydírání, nezákonného držení zbraní a munice a dalších zločinů. Soud se jeho kauzou bude znovu zabývat 18. února.

Mluvčí jihoafrické speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem Paul Ramaloko podle místních médií řekl, že v případu vraždy Jacksona nemusí jít o posledního obviněného. „Luka není jedinou osobou údajně zapletenou do této vraždy. Máme toho hlavního, který byl v centru vyšetřování. Není ale jediným, koho chceme,” uvedl mluvčí jednotky Hawks.

Čekají se další obvinění

Luka je podle něj „jen špičkou ledovce”. Vyšetřovatelé se teď zaměřují na objednavatele vraždy. „Ti, kteří jsou do toho zapleteni, jsou známi,” poznamenal podle serveru Times Life, aniž by upřesnil, koho má na mysli. „Je velmi pravděpodobné, že budou vznesena obvinění proti dalším,” dodal bez podrobností.

Podle jihoafrické televizní stanice SABC nechtěl Ramaloko policii zatahovat do debaty o tom, zda by vyšetřovatelé mohli uzavřít dohodu s Lukou, aby usvědčili Krejčíře. Kypřana státní televize SABC označila za někdejšího Krejčířova „Pana zařídím to”.

Ramaloko nicméně připustil, že po vydání Luky do JAR se s ním sešel velitel speciálního týmu vyšetřujícího Krejčířovy operace v podsvětí a tato schůzka prý přinesla „zajímavý vývoj”.

Kypřan popírá vraždu

Luka, který v Jižní Africe vystupoval pod jménem George Smith, už dříve podíl na zavraždění Jacksona v roce 2010 odmítl. Přiznal ale, že u likvidace podnikatele byl a zná její pachatele. Krátce po vraždě utekl na rodný Kypr, kde se tři roky u soudů bránil vydání do JAR. Tvrdil totiž, že by v Jižní Africe mohl přijít o život. S Krejčířem se Luka podle jihoafrického tisku seznámil ve vězení, kde Čech nakrátko skončil po svém příchodu do JAR v roce 2007.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám