Hlavní obsah

Výbuch indonéské sopky Marapi zabil 11 turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedělním výbuchu indonéské sopky Marapi zemřelo nejméně 11 lidí, kteří se na ni pokoušeli vylézt. Dalších 12 se nadále pohřešuje, kvůli obavám o bezpečnost záchranářů bylo ale pátrání po nich pozastaveno. S odvoláním na místní záchranné složky to v pondělí uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Marapi v Indonésii

Článek

V době výbuchu sopky na ostrově Sumatra, který vyslal oblak popela až do výšky tří kilometrů, bylo v oblasti kolem 75 turistů. Většině z nich se podařilo dostat do bezpečí, i když někteří z nich utrpěli popáleniny. Tři lidi našli záchranáři živé, píše agentura Reuters.

Při obhledávání 2891 metrů vysoké sopky, do jejíž blízkosti je nyní přístup zakázán, ale objevili také 11 těl turistů. Pátrání po zbylých bylo přerušeno kvůli pondělní erupci, která byla ovšem menší než ta nedělní.

Foto: Antara Foto, Reuters

Soptící vulkán Marapi

„Je příliš nebezpečné, pokud bychom nyní pokračovali v pátrání,“ řekl agentuře Reuters Jodi Haryawan, mluvčí pátracího a záchranného týmu.

Podle něj bylo v pondělí z oblasti evakuováno 49 horolezců a mnozí z nich byli ošetřeni kvůli popáleninám.

Indonésie leží na takzvaném tichomořském ohnivém kruhu, geologicky nejaktivnější oblasti na Zemi, kde jsou sopečné výbuchy a zemětřesení častá. V Indonésii se nachází přibližně 130 aktivních sopek.

Foto: Ardhy Fernando, ČTK/AP

Žena pracuje na poli, zatímco vulkán Marapi chrlí sopečný materiál

Island čeká výbuch sopky, kolem elektrárny bude stavět bariéru

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám