Hlavní obsah

Plicní mor rozšířil v Číně pes, který sežral nakaženého sviště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Původcem epidemie plicního moru, jemuž v severozápadní Číně podlehli již tři lidé, byl s největší pravděpodobností pes, uvedla ve čtvrtek čínská média. Plicním morem se nakazilo deset lidí v desetitisícovém městě C'-kche-tchan, kde dále platí přísná karanténa.

Článek

Podle šéfa úřadu pro kontrolu epidemií Wang Chua v zasažené provincii Čching-chaj testy ukázaly, že dvaatřicetiletého čínského pastevce, který byl první lidskou obětí moru, infikoval jeho vlastní pes. Ten se smrtelně nakazil, když sežral nemocného sviště.

Jistou vinu však měl i pastevec. "Pohřbil mrtvého psa bez jakékoli ochrany a při tom se nakazil. Poté byl v kontaktu se svými blízkými a sousedy, aniž byla přijata jakákoli ochranná opatření, což vedlo k nákaze dalších lidí," řekl Wang Chu.

Podle čínského ministerstva zdravotnictví je epidemie pod kontrolou a žádné nové případy infekce nebyly zaznamenáni, byť se začátkem týdne počet obětí ztrojnásobil. [celá zpráva]

K úspěšné prevenci přispívá i fakt, že jde o řídce osídlenou odlehlou horskou oblast.

Reklama

Související témata:

Související články

V Číně řádí plicní mor, ohrožuje Tibeťany

Plicní mor, kteří řádí v čínské provincii Čching-chai obývané převážně Tibeťany, si vyžádal už druhou oběť. Uvedly to v pondělí čínské úřady. Dalších deset...

Výběr článků

Načítám