Hlavní obsah

Pistoriusově střelbě předcházela hodinová hádka, oběť byla oblečená

Novinky, rei
Pretoria
Aktualizováno

Ani středeční soudní stání v Pretorii nerozhodlo o tom, z jakého činu bude handicapovaný atlet Oscar Pistoruis obviněn, a zda bude moci být propuštěn na kauci. Soudce Desmond Nair případ odročil na čtvrtek. Propuštění je však málo pravděpodobné, obhajoba si podala žádost, aby atlet mohl dál zůstat v policejní cele a nešel do vazební věznice. Policejní vyšetřovatel u soudu v Pretorii zásadně zpochybnil to, jak vylíčil dění v domě sám atlet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zlomený Oscar Pistorius u soudu neměl daleko k slzámVideo: Reuters

 
Článek

Vraždě atletovy přítelkyně Reevy Steenkampové minulý čtvrtek nad ránem údajně předcházela hodinová hádka. Podle policie měla oběť na sobě běžné oblečení, nikoliv noční prádlo. Pistorius partnerku zasáhl do hlavy, ruky a boku. Vyšetřovatelé chtějí rozšířit obvinění kvůli nepovolené munici v atletově domě.

Šéf policejních vyšetřovatelů Hilton Botha vypověděl, že Steenkampová byla v době své smrti oblečená. Sousedka také před střelbou slyšela, jak se pár hodinu hádá. Navíc tvrdí, že v domě bylo krátce před střelbou rozsvíceno. Mezi ranami zaslechla ženský křik.

Běžec ale soudu řekl, že se Steenkampovou po desáté večer v klidu usnuli. Když střílel, myslel si prý, že jeho přítelkyně leží v posteli. V domě podle něj byla naprostá tma. [celá zpráva]

Atletův obhájce Barry Roux později argumentoval proti některým tvrzením. Uvedl například, že zmiňovaná svědkyně bydlí 600 metrů od běžcova domu a nemůže s jistotou říct, odkud šly zvuky, které slyšela.

Pistorius střílel nad ránem skrze dveře toalety, kde podle svých slov slyšel pohyb, a domníval se tak, že je tam zloděj. Půdorys toalety má rozměry 1,4 krát 1,14 metru.

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius u soudu. Za ním stojí jeho bratr Carl a otec Henke.

Šéf vyšetřovatelů potvrdil tři zásahy na těle 30leté modelky. Jedna střela ji zasáhla do hlavy nad pravým uchem, další do pravé ruky, v důsledku čehož došlo ke zlomení ruky, a třetí do boku. Celkem ale atlet vystřelil čtyřikrát. Policisté našli tělo oběti zakryté ručníky.

Podle Bothy mířil Pistorius přímo k toaletní míse. Ta je v místnosti nalevo. „Netrefili byste mísu, pokud byste stříleli rovně,“ uvedl policejní velitel. To, že Steenkampová byla zasažena do pravé části těla, podle něj naznačuje, že na toaletě neseděla. Botha dokonce prohlásil, že to vypadá, že se žena snažila ukrýt.

Střely mířily shora

Botha také významně zpochybnil další Pistoriusovo tvrzení, že v době incidentu neměl nasazeny protézy dolních končetin, a střílel hned v důsledku své omezené pohyblivosti a schopnosti se bránit. Ačkoliv balistické analýzy ještě nejsou u konce, Botha řekl, že střely byly vedeny ze standardní výšky, směřovaly seshora dolů a dveřmi prošly v jejich horní části.

Policejní velitel také upozornil, že případný zloděj by měl ztížený přístup k oknu toalety. Okno je nasměrováno k zadnímu dvoru, kde měl Pistorius dva psy.

Policie nevěří příliš ani tomu, že by si Pistorius nevšiml, že jeho partnerka neleží v posteli, protože by kolem lůžka musel procházet.

Munice do zbraně bez povolení

V koupelně policisté nalezli střelnou zbraň a dva mobily. Z jednoho byl uskutečněn hovor na záchranku, z druhého nikdo měsíce netelefonoval.

Vyšetřovatelé posléze našli v Pistoriusově ložnici také speciální munici ráže .38, i když na příslušnou zbraň nemá atlet povolení. Podle Bothy tedy bude proto rozšířeno obvinění kvůli nepovolenému držení munice.

V ložnici byla také objevena dvě balení steroidů s jehlami.

Malá šance na kauci 

Atlet chtěl od počátku dosáhnout propuštění na kauci. Proti tomu jsou policie i žalobci. Když se na závěr soudce Nair ptal Bothy, zda si myslí, že by Pistorius mohl uprchnout z Jižní Afriky, když má protézy a je mezinárodně známý, vyšetřovatel mu odpověděl, že riziko tu je, když mu hrozí trest vězení, a že má dost peněz na to, aby uprchl do země, ze které by mu nehrozila extradice.

Ani obhajoba už s kaucí zřejmě příliš nepočítá, advokát Harry Roux podal žádost, aby Pistorius mohl dál zůstávat v policejní cele a nebyl převezen do vazební věznice. Žalobce Gerrie Nel se proti přijetí žádosti nepostavil, i když ji nepodpořil

Obžalovaný stejně jako v předchozí dny u soudu ve středu plakal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám