Hlavní obsah

Padesát obětí bojů s muslimskými separatisty na Filipínách

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Padesát obětí si vyžádaly třídenní boje na ostrově Jolo na jihu Filipín. Padlo v nich 26 vojáků a 31 rebelů. Nejtěžší byly střety ve čtvrtek, kdy muslimové přepadli vojenskou kolonu. Počty obětí střetů uvedla v pátek filipínská armáda.

Článek

Ve čtvrtek muslimští separatisté přepadli u města Maimburg na jihu Filipín vojenskou kolonu a zabili deset vojáků. Dalších patnáct jich zahynulo a 17 bylo zraněno v přestřelkách v noci na pátek, kdy posílené vojenské jednotky bojovaly se stovkou vzbouřenců. "Jsou to naše největší ztráty za jediný den," uvedl podplukovník Bartolome Bacarro.

Podle armády jen v noci bylo zabito 27 rebelů a zraněno 25 dalších. Čísla ovšem nejsou potvrzena, protože separatisté těla svých bojovníků odvlekli. Střety propukly v úterý u města Indanan. U Parangu pak byl zabit v dalších střetech jeden voják a čtyři fundamentalisté.

Za útoky asi stojí separatisté

Vláda viní z útoků separatistické muslimské organizace - Národně osvobozeneckou frontu Morů (MNLF), Islámskou osvobozenskou frontu Morů (MILF) a teroristickou skupinu abú Sajjáfa, která je spojována s al-Kajda a další muslimskou teroristickou organizací, indonéskou Džamá Islámíja (JI). Sajjáfova skupina v roce 2004 spáchala na Filipínách atentát, při němž zahynulo přes sto lidí. Také unesla několik cizinců.

MNLF se přihlásila k prvnímu z útoků s tím, že to byla odpověď na předchozí akci armády. MNFL podepsala v roce 1996 s vládou mírovou smlouvu.

Ostrov Jolo leží asi 950 kilometrů jižně od Manily. Filipínská armáda oznámila, že na něj pošle 4000 vojáků jako posily. Cvičí je američtí specialisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám