Hlavní obsah

Otřesná situace v Nepálu: Hlad, žízeň, zima a déšť decimují přeživší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mrznou, hladovějí a mrtvé nemohou spálit. Zprávy, které se dostávají z nepálských vesnic, popisují katastrofu ohromného rozsahu. Nepálský premiér Sušil Koirála se obává, že počet obětí dosáhne čísla deset tisíc. Dosavadní bilance hovoří o 4400 mrtvých a více než 8000 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil průběh zemětřesení v NepáluVideo: Reuters

 
Článek

Otřesy o síle 7,8 stupně by se tak staly největší katastrofou v této himálajské zemi od roku 1934, kdy tam při zemětřesení zahynulo zhruba 8500 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hlad a nedostatek pitné vody netrápí jen obyvatele hlavního města Káthmándú, ale především vesnických oblastí, které jsou kvůli zemětřesení naprosto odříznuté od vnějšího světa.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Jedna z mnohých nepálských vesnic, kterou zničilo zemětřesení.

Kvůli vydatným dešťům nemohou vesničané uskutečnit kremace mrtvých, napsal server německého týdeníku Der Spiegel. Ze strachu před dalšími otřesy a současně i sesuvy půdy tráví již třetí den pod širým nebem pod provizorními plachtami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v NepáluVideo: Reuters

Pitná voda se stává vzácností. Vesničané totiž běžně používají vodu z potoků, ty jsou ovšem po otřesech a následných deštích silně znečištěné. Lidé proto sbírají dešťovou vodu, napsal server Der Spiegel. To je příklad vesnice Bhutang, která leží zhruba deset hodin jízdy autobusem od nepálského hlavního města Káthmándú.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Záchranáři prohledávají trosky a snaží se najít přeživší.

Přeživší trápí hlad. Lidé žijí pouze z toho, co se jim podařilo vyhrabat z ruin, které zůstaly z jejich domovů. Terasovitá políčka, která jim poskytují obživu, jsou zavalená bahnem z dešťů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masové kremace obětí zemětřesení v Káthmándú Video: Reuters

V Káthmándú ze strachu z nedostatku jídla a vody berou lidé útokem obchody i čerpací stanice, aby si zajistili co možná největší zásoby. Většina obchodů už ale nemá prakticky co nabídnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři nalezli po dvou dnech živou ženu a mužeVideo: Reuters

Do Nepálu mezitím proudí mezinárodní pomoc, ať už jsou to týmy záchranářů s těžkou technikou, která v zemi zoufale chybí, nebo potravinová pomoc. Situaci ovšem komplikuje naprosto přetížené letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám