Hlavní obsah

Přelomové rozhodnutí. Konopí je vyškrtnuto ze seznamu nejnebezpečnějších drog

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace spojených národů ve středu vyřadila konopí ze seznamu nejnebezpečnějších narkotik světa. OSN už tak nebude na marihuanu, hašiš a další konopné produkty nahlížet stejně přísně jako třeba na extrémně návykové opiáty. To má usnadnit využití předpokládaného léčebného potenciálu konopí.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přestože je na lékařské využití i rekreační užívání marihuany ve světě nahlíženo čím dál benevolentněji, bylo hlasování na půdě OSN těsné, uvedly tiskové agentury.

O přeřazení marihuany do méně přísně nahlížené skupiny drog hlasovalo 53 členských států Komise OSN pro návykové látky, jejímž členem je i Česko. Sedmadvacet zemí včetně států EU a USA bylo pro, pětadvacet proti a jedna země se zdržela.

Severní Makedonie chce legalizovat marihuanu pro rekreační účely

Koktejl

Na seznamu nejnebezpečnějších omamných a psychotropních látek světa byla marihuana po boku heroinu, pervitinu a dalších tvrdých drog 59 let. Výzkumníci, kteří do jejích léčebných účinků například v paliativní péči vkládají velké naděje, tak měli značně svázané ruce. To by se teď mělo změnit.

Přímluva WHO

Vyřadit konopí ze seznamu nejtěžších drog doporučila v loňském roce Světová zdravotnická organizace. Ta poukázala na možné využití konopí v léčbě a také na to, že nebyly předloženy důkazy, které by nasvědčovaly, že konopí má podobně závažné dopady jako další drogy ze seznamu.

82letá babička je nejstarším rumunským desperátem na útěku. Pašovala marihuanu do vězení

Koktejl

Hlasování ale neumožňuje členům OSN legalizovat marihuanu v rámci systému mezinárodního dohledu, uvádí agentura AP. K legalizaci výroby a prodeje marihuany pro rekreační účely přistoupily na světě Nizozemsko, Uruguay a Kanada nebo některé státy USA. Mnohé další země, včetně České republiky, držení této látky pro osobní spotřebu nepovažují za trestný čin, připomněla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám