Hlavní obsah

OSN: KLDR financovala jaderný a raketový program z hackerských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Severní Korea použila podle tajné zprávy OSN hackerské útoky, aby získala stamiliony dolarů na rozvoj svého jaderného a raketového programu. Oba tyto programy jsou v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Podle zprávy tak země získala přes 300 milionů dolarů (6,4 miliardy korun).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

KLDR na přehlídce představila i další rakety.

Článek

Důvěrnou zprávu, kterou získala stanice CNN od diplomatů z rady bezpečnosti, vypracovali odborníci OSN na problematiku KLDR. Zpráva je založena na informacích, jež poskytly členské státy OSN, zpravodajské služby, média a severokorejští uprchlíci.

Ze zprávy OSN vyplývá, že KLDR má kvůli omezením na hranicích zavedeným kvůli koronaviru potíže zajistit si tvrdou měnu. V roce 2019 získal Pchjongjang vývozem uhlí 370 milionů dolarů, ale od loňského července vývoz zřejmě ustal. KLDR loni z obav ze zavlečení koronaviru zpřísnila veškeré kontakty s okolním světem, přerušila velkou část obchodní výměny s Pekingem. Zemi to pomohlo izolovat se od pandemie, ale ekonomiku to přivedlo na pokraj zhroucení. Znalci proto soudí, že se teď KLDR bude více spoléhat na přísun peněz získaných prostřednictvím hackerských útoků.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vojenská přehlídka v Severní Koreji

Podle nejmenovaného členského státu OSN severokorejští hackeři ukradli v období mezi rokem 2019 a loňským listopadem jmění v hodnotě 316,4 milionu dolarů.

Podle této země „je velmi pravděpodobné”, že KLDR může vybavit jadernou hlavicí balistickou střelu jakéhokoli dosahu, i když není jasné, zda dokáže zajistit bezpečný návrat jaderné hlavice zpět do atmosféry. Balistická raketa opouští atmosféru a pak se do ní opět vrací. Když vnikne hlavice od atmosféry, začne se extrémně zahřívat. S návratem hlavic měla podle různých zdrojů KLDR problémy už delší dobu a není jasné, zda je vyřešila.

KLDR vyvíjí rakety

Ve zprávě rovněž stojí, že KLDR „vyrábí štěpný materiál, udržuje jaderné provozy a modernizuje infrastrukturu balistických raket, přičemž se snaží získat pro tyto programy materiál a technologii v zámoří”. Země sice nepodnikla už několik let žádný jaderný test a nevypustila ani mezikontinentální balistickou raketu, ale na přehlídkách nové rakety předvádí.

Pchjongjang se v lednu pochlubil, že má nejmocnější zbraň na světě. Má jít o balistickou raketu vypouštěnou z ponorky. Nejméně čtyři ukázal na přehlídce uspořádané při příležitosti sjezdu Korejské strany práce.

Severní Korea představila novou balistickou raketu pro ponorky

Svět

Severokorejský generální tajemník Kim Čong-un v lednu ohlásil, že jeho země bude vyvíjet v rámci svého jaderného a balistického programu nové, pokročilé zbraně. Minulý americký prezident Donald Trump se s Kimem sešel třikrát, ale nepodařilo se mu severokorejského vůdce přesvědčit, aby přestal o jaderné zbraně usilovat, i když země pozastavila jaderné a raketové testy. K dalšímu pokroku nedošlo, protože KLDR požadovala průběžné uvolňování sankcí, což USA odmítaly, chtěly nejdříve denuklearizaci.

Severní Korea se uzavírá jednáním o jaderném odzbrojení

Svět

Poradci Trumpova nástupce Joea Bidena zatím pouze oznámili, že uplatní nový přístup a do řešení napětí na Korejském poloostrově budou zapojeni Jižní Korea a Japonsko. Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan minulý týden sdělil, že administrativa politiku vůči KLDR přehodnocuje, a dokud proces neskončí, nebude se vyjadřovat. Většina expertů ale nečeká, že by změna přístupu přinesla nějaké konkrétní výsledky při jaderném odzbrojení KLDR.

OSN zprávu o situaci v KLDR vydává každý půlrok, na podzim a na jaře. Kdy bude zveřejněn tento dokument, není zatím jasné. Severokorejská mise při OSN na žádost CNN o komentář nereagovala.

Režim severokorejského vůdce Kim Čong-una je ve zprávě viněn z podvodných operací mířených na finanční instituce a domy obchodující s virtuální měnou. KLDR těmito ukradenými penězi platí zbraně a drží nad vodou svou ekonomiku.

Výběr článků

Načítám