Hlavní obsah

OSN jmenuje zástupce lidstva pro komunikaci s mimozemšťany

Novinky, pst

Pokud se v dohledné době z hlubin vesmíru vynoří mimozemšťané, bude pro ně podle britského listu The Independent už připravena vyslankyně OSN. Má se jí stát nepříliš známá malajská astrofyzička Mazlan Othmanová, která stojí v čele Úřadu pro vztahy s vnějším vesmírem (UNOOSA) ve Vídni.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Úkolem osmapadesátileté Othmanové je připravit možnosti komunikace s návštěvníky z jiných světů, kteří přiletí, nebo pravděpodobněji lidstvo na dálku kontaktují. Své představy má nastínit delegátům nadcházející vědecké konference, která se koná nedaleko Londýna.

Othmanová již nedávno vystoupila s myšlenkou, že vzrůstající počet objevených planet u cizích hvězd posiluje myšlenku, že inteligentní život ve vesmíru není tak vzácný, jak si někteří vědci dříve mysleli. „Pokračující hledání signálů ve vesmíru na několika pracovištích udržuje naději, že jednoho dne zachytíme zprávu od mimozemšťanů,“ uvedla Othmanová.

A až se to stane, bude podle Othmanové lepší, když bude fungovat nějaká koordinace při formování odpovědi lidstva. „Taková, která vezme v potaz všechny citlivé souvislosti,“ argumentovala Othmanová s tím, že OSN je na takovou koordinaci již připravena.

Profesor Richard Crowther, odborník na vesmírné právo z britské vesmírné agentury, který Londýn při jednání o vytvoření koordinačního orgánu zastupoval, s jistou nadsázkou poznamenal, že Othmanová je tou nejlepší volbou pro případ, že nějaký mimozemšťan přiletí a řekne: „Zaveďte mne ke svému vůdci.“

OSN již ustavila protokol pro případ nalezení mimozemského života. Zatím se však počítalo s možností přenesení mikroorganismů z vesmírných modulů a skafandrů v blízkém vesmíru na Zemi, takže stanovila zásadu dekontaminace. Nicméně dala dohromady i pozdrav pro případ setkání s inteligentním životem.

Uznávaný fyzik Stephen Hawking však nedávno varoval, že lidstvo by se na kontakt s mimozemšťany mělo připravit mnohem důkladněji a upozornil, že podobné setkání by se snadno mohlo podobat přistání Kryštofa Kolumba u břehů Nového světa s dobře známými následky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám