Hlavní obsah

Obyvatelé Fukušimy se mohou vrátit domů. Po 11 letech od havárie

– Tokio

Obyvatelé části japonského města Fukušima, ve které stojí jaderná elektrárna, se po 11 letech mohou trvale vrátit do svých domovů. Úroveň radiace zde klesla na přijatelnou úroveň poprvé od března 2011, kdy oblast a elektrárnu zasáhlo zemětřesení a následná vlna cunami, které zařízení vážně poškodily. O konci nucené evakuace rozhodly místní úřady, informovala agentura Kjódó.

Foto: Reuters

Vodní nádrže ve zničené elektrárně Fukušima Daiiči

Článek

Japonsko postupně odvolává příkazy k evakuaci v městských částech v blízkosti elektrárny, což umožňuje trvalý návrat místních obyvatel. První byla 12. června vesnice Kacurao a dnes městská část Okuma, kde před neštěstím žilo 11.500 lidí.

Foto: ČTK/AP

Fukušimská atomová elektrárna bezprostředně po tsunami

Otevření oblasti předcházela dekontaminace, v plánu je další obnova města. Stovky kilometrů čtverečních v okolí elektrárny vša kbudou pravděpodobně kvůli vysoké radiaci neobyvatelné ještě dlouhá léta.

Městský rozhlas dnes ráno oznámil konec příkazu k evakuaci, při oslavách promluvil starosta Okumy Jun Jošida. Součástí akce před budovou nádraží byla i přehlídka hasičů a policie, která symbolicky zahájila opětovné pravidelné hlídky ve městě.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Před jedenácti lety zasáhla Japonsko ničivá vlna tsunami

„Je to významný milník v obnově města, ale bude bude to ještě nějakou dobu trvat, než to bude zase živé město, jaké si pamatujeme," řekl starosta.

Před havárií žilo v Okumě necelých 6000 obyvatel, od prosince zde částečně přebývá 49 osob. Cílem vedení města je mít do pěti let 2600 stálých obyvatel.

Foto: Issei Kato, Reuters

Zdevastované okolí Fukušimy 14 dní po tragédii

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná přívalová vlna cunami připravily 11. března 2011 v Japonsku o život téměř 19.000 lidí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160.000 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám