Hlavní obsah

Obloha bude zase modrá. Čínský premiér slíbil čistší vzduch ve městech

Peking
Aktualizováno

Čínská vláda udělá vše proto, aby zajistila obyvatelům země čistší vzduch a co nejrychleji omezila jeho znečištění způsobené používáním fosilních paliv. Na úvod každoročního zasedání čínského parlamentu to dnes prohlásil premiér Li Kche-čchiang. Smog ve velkých čínských městech, který je nejviditelnějším z řady čínských environmentálních problémů, se stal jednou z priorit pro současné vedení země, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Pekingu začalo výroční zasedání čínského parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

„Učiníme naši oblohu opět modrou,“ prohlásil Li před 3000 delegátů pekingském Paláci lidu. Lidé podle něho „zoufale doufají v rychlejší pokroky“. Vláda proto v příštím roce urychlí vybavování uhelných elektráren zařízeními na snížení škodlivých emisí stejně jako rozšiřování poměru energie z obnovitelných zdrojů v čínském energetickém mixu.

„Všechny zásadní zdroje průmyslového znečištění budou podrobeny nepřetržitému online monitoringu,“ dodal premiér.

Foto: Stringer, Reuters

Čínský premiér Li Kche-čchiang pronáší projev na výročním zasedání čínského parlamentu.

Podle ekologů letos Čína bude muset výrazně snížit hodnoty škodlivých částic v ovzduší v Pekingu a okolní oblasti, aby dospěla k cíli stanovenému v roce 2013.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Smog na náměstí Tchien-an-men v Pekingu

Oficiální čínské statistiky sice od té doby dokládají drobné omezení znečistění vzduchu, obyvatelé velkých měst včetně metropole však stále dýchají vzduch obsahující několikrát vyšší množství škodlivin, než jsou bezpečné limity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám