Hlavní obsah

O vydání Viktora Koženého z Baham do USA se rozhodne zřejmě v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nassau

O případném odvolání ohledně americké žádosti o vydání finančníka českého původu Viktora Koženého z Baham se zřejmě rozhodne v Londýně. Vyplývá to z vyjádření soudkyně bahamského odvolacího soudu Joan Sawyerové, jež na žádost žalující strany o souhlas s odvoláním k londýnské Státní radě uvedla, že jí takové rozhodnutí nepřísluší a že žádost o odvolání je nutné podat přímo do Londýna.

Článek

Státní rada je poslední soudní instancí pro některé bývalé britské kolonie. Informoval o tom bahamský deník The Nassau Guardian.

Američanům se v lednu u odvolacího soudu nepodařilo zvrátit předchozí verdikt bahamského vrchního soudu z roku 2007. Soudce Jon Isaacs tehdy podle deníku The Nassau Guardian odmítl Koženého do USA vydat, byť finančníkovy činy prý byly v rozporu s dobrými mravy. Americká vláda podle soudce také zatajila některé informace, které byly v Koženého prospěch, a její žádost tak byla zneužitím procesu. Odvolací soud se s tímto názorem ztotožnil. Koženého vyjádření se dosud nepodařilo získat.

Americké úřady jej viní, že uplácel při pokusu o privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Do ázerbájdžánské operace, jejímž cílem bylo získat podíl na privatizované ropné společnosti Socar, vložili američtí investoři prostřednictvím Koženého 350 miliónů dolarů. Stát firmu ale neprodal a investice ztratily hodnotu.

Kožený nepopírá, že uplácel, ale obhajuje se tím, že se na něho americké protikorupční zákony jako na cizince v době údajného spáchání trestných činů nevztahovaly.

Komplic Koženého byl potrestán 

Newyorský soud loni v listopadu odsoudil k ročnímu vězení amerického finančníka a bývalého společníka Koženého Frederika Bourkeho. Soud mu také nařídil zaplatit pokutu jeden milión dolarů. Porota v červenci shledala Bourkeho vinným z toho, že se spiknul s Koženým a společně uplatili mimo jiné někdejšího ázerbájdžánského prezidenta Gejdara Alijeva a další politické prominenty. Bourke podle soudu sám neuplácel, jen o úplatcích věděl.

V Česku je Kožený, který zbohatl na československé kuponové privatizaci začátkem 90. let, obžalován z účasti na zpronevěře majetku za 16 miliard korun. Proces, který v jeho nepřítomnosti začal předloni v únoru, dosud neskončil. Rovněž české úřady se zatím marně domáhají jeho vydání z Baham.

Finančník na Bahamských ostrovech žije více než deset let. V říjnu 2005 jej na základě americké žádosti zatkla bahamská policie. Následujících 19 měsíců strávil ve vazbě v nassauské věznici Fox Hill. Soud jej pak propustil na kauci 300.000 amerických dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám