Hlavní obsah

O smrti Kima spekulují už i Severokorejci, podnítilo je neověřené video

– Soul

Třítýdenní nepřítomnost severokorejského předsedy Kim Čong-una nevyvolává spekulace o jeho osudu jen v Jižní Koreji a na Západě, ale i mezi obyvateli KLDR, kteří jsou vystrašení pověstmi, že jejich vůdce už nežije. Ty umocnilo video, kde se říká, že zemřel v sobotu.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un na záběru z 2. března 2020

Článek

Pokud je Kim naživu, zřejmě pobývá v oblasti přístavu Wonsan, kde si vybudoval nové luxusní sídlo, což odhalily satelitní snímky. Ty také zachytily nezvykle silný provoz luxusních lodí a jachet.

Zdroj jihokorejského serveru Daily NK, který se zaměřuje na Severní Koreu a získává informace od přeběhlíků a jejich příbuzných, uvedl, že dlouhá Kimova nepřítomnost vede šíření spekulací o jeho smrti mezi Korejci žijícími u čínské hranice.

Podle zdroje z provincie Severní Hamgjong jsou Severokorejci vystrašení, každý předstírá, že fámy o jeho smrti neslyšel, ale „všichni vědí“. Řekl to serveru Daily NK 29. dubna: „Dokonce jsou lidé, kteří říkají, že viděli video potvrzující Kimovu smrt, ale většina lidí se maximálně snaží zůstat (těmito zprávami) nedotčená, protože úřady stíhají každého, kdo přinesl nějaké video přes hranici.“

Video avizující smrt Kima

Zdroj narážel na záběry kolující i v provincii Severní Pchjongan, o nichž informoval zdroj Daily NK už v úterý. Pětiminutové video vypadá jako zpráva z vysílání Ústřední korejské televize (KCTV) a dostalo se do země přes Čínu, uvedl zdroj. „Ve videu se říká, že Kim zemřel náhle na místě během inspekční cesty.“ Kde inspekční cesta proběhla, ale video neříká.

Zachycuje palác slunce Kumsusan a říká se v něm: „Náš milovaný nejvyšší vůdce Kim Čong-un skonal přímo při inspekci, když udílel rady.“ Zemřít měl v sobotu 25. dubna a měla ho v čele Korejské strany práce vystřídat jeho mladší sestra. Ve videu je i záběr na článek z japonských proseverokorejských novin Lidová Korea. Ty však neexistují.

Bude mít Severní Korea diktátorku? Sestra Kim Čong-una má šance ujmout se otěží

Svět

Kim se po zasedání politbyra neobjevil

Kim se na veřejnosti neukázal od 11. dubna, je tedy nepravděpodobné, že by byl v sobotu na inspekci, když se neúčastnil 15. dubna ani oslav výročí narození svého dědečka Kim Ir-sena, který založil KLDR.

„Video zmátlo jak běžné občany, tak členy strany a další představitele,“ uvedl zdroj Daily NK. „Šíří se všemožné zvěsti. A vláda si toho je vědoma. Že na to neodpovídá, třeba ve formě poučení, je opravdu divné.” Dříve totiž vedení země vždy instruovalo Severokorejce, jak mají na podobné fámy reagovat.

Foto: ČTK/AP

Poslední snímek Kim Čong-una z 11. března 2020, kdy se zúčastnil zasedání politbyra Korejské strany práce.

Podle Daily NK Kim prodělal 12. dubna operaci srdce, CNN pak uvedla, že je v kritickém stavu, ale to nikdo nepotvrdil, a Jižní Korea uvedla, že nic nenasvědčuje, že by se v KLDR dělo něco mimořádného. Podle Muna Čung-ina, který zastává pozici hlavního zahraničněpolitického poradce jihokorejského prezidenta: „Kim od 13. dubna setrvává v oblasti Wonsanu.”

Kim je živý a daří se mu dobře, tvrdí Jižní Korea

Svět

 Pohyb lodí ve Wosanu

Tvrzení o místě pobytu podporují satelitní záběry na specializované stránce o Severní Koreji 38North, které byly zveřejněny v sobotu. Tam je vidět Kimův obrněný vlak odstavený právě ve Wonsanu na nádraží, které areál obsluhuje a může je využívat jen Kimova rodina.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr nádraží ve Wonsanu z 21. dubna, kde je vidět vlak, který zřejmě používá Kim Čong-un.

Tyto spekulace ve čtvrtek umocnil specializovaný web na Severní Koreu NK News, který s odvoláním na satelitní snímky Planet Labs uvedl, že byl v oblasti Wonsanu zachycen nezvykle hustý pohyb jachet. Zmínil také, že je v oblasti vybudované ještě jedno luxusní letovisko na poloostrově Hodo, který leží přímo proti Wonsanu.

Kim Čong-un se bojí koronaviru a je v izolaci, tvrdí jihokorejský ministr

Svět

Tam se Kim objevil už v posledních třech letech a loni v červenci tam byla dokončena nová velká vila a i další budovy a dvě nové silnice. Podle NK News se tak zřejmě Kim přestěhoval. Loni 21. července hlasoval v místních volbách právě v provincii Jižní Hamhung, kam spadá i Hodo. Řídil odtamtud i dva raketové testy provedené loni 25. a 31. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám