Hlavní obsah

Nový Zéland zakáže používání mobilů ve školách. Děti prý hloupnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Zéland zcela zatrhne používání mobilních telefonů na školách. Důvodem je podle vlády citelný pokles kvality výuky a vzdělanosti dětí. Země se donedávna pyšnila tím, že patří k nejlépe hodnoceným na světě. Pokud jde o míru gramotnosti školáků, to prý už ale neplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Záměr, který byl součástí předvolební kampaně, potvrdil nový konzervativní premiér Christopher Luxon s tím, že zákaz začne platit během prvních sto dní po nástupu jeho kabinetu.

Podle Luxona se úroveň znalostí dětí v posledních letech natolik snížila, že někteří odborníci otevřeně hovoří o „krizi vzdělávání“.

„Zakážeme telefony ve školách po celém Novém Zélandu. Chceme, aby se naše děti učily a aby učitelé vyučovali,“ zdůraznil podle listu Le Figaro premiér, který se ujal funkce tento týden.

„Nebudu nečinně stát a přihlížet, jak klesá úspěšnost vzdělávání, jak se to dělo v posledních letech,“ dodal Luxon.

Výzkumníci z Novozélandského vzdělávacího institutu už loni varovali před „krizí gramotnosti“, když zjistili, že více než jedna třetina patnáctiletých „sotva umí číst a psát“.

V Evropě už mobilní telefony a další elektronická zařízení zakázala Francie. Následovat ji chtějí Nizozemsko a Belgie a o tématu se diskutuje také v Německu.

Francie zakázala mobilní telefony na školách

Mobil

Anketa

Byli byste pro zákaz používání mobilů ve školách?
Ano
87,9 %
Ne
12,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3570 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám