Hlavní obsah

Nový Zéland couvá od radikálního zákazu kouření, odborníci jsou v šoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Nová středopravá vláda Nového Zélandu chce zvrátit absolutní zákaz prodeje tabákových výrobků pro mladé lidi, který se měl postupně rozšířit na celou populaci. Důvodem má být hlavně snaha zabránit poklesu výběru daní.

Foto: Envato elements

Ilustrační snímek

Článek

Katastrofa, zrada, šok. Takovými slovy označují výzkumníci zabývající se negativními účinky kouření na lidské zdraví oznámení nové novozélandské vlády o tom, že se zasadí o zrušení legislativy radikálně potírající prodej a konzumaci tabákových výrobků.

„Jsme znechuceni, otřeseni tímto zpátečnickým krokem, který zahodí do koše světově ojedinělé opatření chránící lidské zdraví,“ reagoval podle BBC na oznámení nové středopravé vlády Richard Edwards, výzkumník a zdravotnický expert z University Otago.

S radikální protikuřáckou legislativou přišla ještě v minulém volebním období středolevá vláda premiérky Jacinty Ardernové z Novozélandské strany práce.

Trestný prodej. Na Novém Zélandu plánují v roce 2025 úplný zákaz kouření

Svět

Plán nazvaný Smokefree 2025 počítal s tím, že lidé narození po 1. lednu 2009 si již nikdy nebudou moci koupit žádný tabákový výrobek a s postupem času se zákaz bude rozšiřovat na celou populaci.

Vynucování zákona měly napomoci drakonické pokuty v přepočtu až 2 milionů korun.

Jenže Ardernové strana v říjnových volbách utrpěla překvapivou porážku a k moci se na ostrovech dostala dosavadní opozice vedená středopravou Novozélandskou národní stranou.

Ta si k sobě do koaliční vlády musela přibrat dvě menší strany, a právě ony na zvrácení protikuřácké legislativy trvaly. Jde přitom o jednu z prvních věcí, v níž nový kabinet koná – dohoda o novém kabinetu byla stvrzena teprve minulý pátek.

„Je potřeba si říct, že plán Smokefree by nás v podobě poklesu výběru daní přišel na miliardu dolarů (13,5 miliardy korun), a to si nemůžeme dovolit,“ konstatovala lakonicky nová ministryně financí Nicola Willisová.

Jihofrancouzská Nice zakáže kouření na všech veřejných plážích

Cestování

V mezinárodním srovnání je již nyní závislost novozélandské populace na tabáku velmi nízká - podle průzkumu z více než 5 milionů obyvatel ostrovní země kouří každý den jen asi 330 tisíc lidí. I tak stojí podle odhadů kouření každoročně asi za 5000 úmrtími.

Spojené království na podobném plánu trvá

Radikální protikuřácké tažení inspirovalo vládu Spojeného království. Vzorec, který má nakonec kouření zcela vymýtit, je velmi podobný tomu novozélandskému – tabákové výrobky by si na britských ostrovech zpočátku nesměl koupit nikdo mladší 18 let.

Mluvčí britského konzervativního premiéra Rishiho Sunaka v reakci na novozélandskou „otočku“ řekl, že vláda v Londýně na svém tažení proti tabáku nic měnit nehodlá.

Nesouhlasně zírejte na bezohledné kuřáky, vyzval Hongkong ve snaze omezit kouření

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám