Hlavní obsah

Nový přístroj pro korektní jazyk přehluší nevhodnou mluvu sirénou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vynález pro ty, co to s korektností a nezávadností vyjadřování myslí skutečně vážně, představili tento týden na veletrhu Design Week v Dubaji. Zařízení velikostí a vzhledem připomínající stolní lampu naslouchá konverzaci a nevhodnou mluvu zarazí sirénou. Uplatnění může najít na univerzitách nebo v rodinách. Nejedná se o vtip. Zařízení už testují v ostrém provozu, píše deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cílem bylo vyjádřit politickou korektnost produktem. (Zařízení) The Themis je určeno k moderování diskuzí v učebnách a posluchárnách univerzit, uvádějí výrobci s tím, že doufají, že by jejich dílo mohlo přispět k lepší sebekritice diskutujících.

Kromě zakázaných slov by měla Themis umět rozpoznat i nevhodné vtipy, zejména ty rasistické.

„Prostřednictvím systému na porozumění řeči jsme byli schopni naprogramovat Themis na detekci urážlivých výroků, rasistických urážek nebo vtipů,“ řekla deníku The Telegraph autorka nápadu Zinah Issaová.

„Navýsost nepříjemný zvuk poplachu trvá asi dvě minuty. Po nich se Themis vypne a umožní otevřenou diskuzi plnou porozumění, během které se zúčastnění mohou pobavit o tom, co poplach spustilo,” dodala Issaová.

Komik musí mít svobodu bez ohledu na korektnost, říká Michael Palin

Film

Jméno Themis zařízení nenese náhodou. Ve starověkém Řecku se tak jmenovala bohyně spravedlnosti.

Zařízení bylo sice představeno v rámci Design bloku v Dubaji při prezentaci Global Grad Show studentů z Afriky a Blízkého východu, Daily Mail však píše, že už ho skutečně testují na univerzitách a užití by mohlo nalézt.

Reklama

Výběr článků

Načítám