Hlavní obsah

Nguyen Phu Trong zůstane v čele vietnamských komunistů potřetí v řadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Vietnamští komunisté v neděli potvrdili ve funkci dosavadního vůdce strany Nguyen Phu Tronga. Je to poprvé od roku 1976, kdy stejná osoba získala toto křeslo potřetí v řadě, uvedla agentura AP. Během předchozího pětiletého mandátu šéf vietnamských komunistů zahájil protikorupční tažení. Generální tajemník komunistické strany je ve Vietnamu nejvlivnější politická funkce.

Foto: Le Trí Dung, ČTK/AP

Generální tajemník vietnamské komunistické strany Nguyen Phu Trong

Článek

Šestasedmdesátiletý Nguyen Phu Trong je považován za konzervativního politika, který má blízko Číně. Ke znovuzvolení mu již gratuloval čínský prezident Si Ťin-pching. Vietnamský politik zastává také úřad prezidenta, na tomto místě by ho ale podle agentury AFP měl nahradit o deset let mladší premiér Nguyen Xuan Phuc.

V uplynulých letech Nguyen Phu Trong získal podporu veřejnosti díky protikorupční kampani. Za korupci byli v zemi souzeni i někteří vysocí představitelé komunistické strany.

Vietnamská ekonomika zažila v posledních letech období růstu a země zavedla některá uvolnění v hospodářské oblasti. Komunistická strana si však udržuje přísný dohled nad tiskem a internetem a nepřipouští existenci jiných politických hnutí.

Na stěně Ho Či Min, Marx i Lenin. Sjezd vietnamských komunistů vybere vedení země

Svět

Vietnamští komunisté svůj sjezd, který měl původně trvat do úterý, o den zkrátili. Na rozhodnutí mělo zřejmě vliv, že po zhruba dvou měsících země zaznamenává nové případy místního přenosu koronavirové nákazy. Od čtvrtka jich bylo v zemi registrováno 238. Některé případy se potvrdily také v hlavním městě a okolí.

Vietnamští komunisté zkrátí svůj sjezd, patrně kvůli covidu

Svět

Vietnam, který má přes 95 milionů obyvatel, byl dlouho považován za zemi, jež se úspěšně vypořádala s novým koronavirem. Podle oficiálních údajů se zde od začátku epidemie nakazilo 1817 lidí, z nichž 35 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám