Hlavní obsah

Nepál zasáhlo silné zemětřesení, nejméně 128 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obětí pátečního silného zemětřesení v Nepálu dál roste, otřesy si vyžádaly nejméně 128 mrtvých. Informovaly o tom agentury Reuters a DPA s odvoláním na policii. Zraněných je podle agentury AFP více než stovka. Živel udeřil zejména v nepálských okresech Džadžarkot a Rukum, kde se zřítil neupřesněný počet domů. Podle svědků bylo zemětřesení citelné i v indickém hlavním městě Dillí, kde se roztřásly budovy.

Foto: Profimedia.cz

Zemětřesení s epicentrem v Nepálu zaznamenali i obyvatelé indického Dillí

Článek

Podle agentury DPA panují obavy, že se počet obětí ještě zvýší. „Máme zprávy, že pod sutinami je pohřbeno mnoho lidí,“ uvedl jeden z oficiálních činitelů okresu Džadžarkot.

Krátce po zemětřesení začaly v některých postižených oblastech záchranné akce. „Záchranné a pátrací týmy musejí uvolňovat silnice zablokované sesuvy půdy v důsledku zemětřesení, aby se dostaly do postižených oblastí,“ uvedl jeden z policejních úředníků z okresu Rukum.

Nepálské středisko pro monitoring zemětřesení uvedlo, že epicentrum otřesů o síle 6,4 stupně bylo v okrese Džadžarkot a že zemětřesení přišlo krátce před půlnocí místního času (okolo 19:00 SEČ). Německé geofyzikální centrum GFZ nicméně později sílu živlu stanovilo na 5,7 stupně, zatímco podle americké geologické služby USGS to bylo 5,6 stupně.

Je to potřetí za měsíc, co Nepál čelil relativně silným otřesům. Stát rozkládající se převážně v pohoří Himálaj se nachází v jedné z tektonicky nejaktivnějších oblastí světa.

V dubnu 2015 zasáhlo téměř celý Nepál zemětřesení o síle 7,8 stupně, zejména pak údolí Káthmándú v centrální části země. Otřesy postihly také Indii, Bangladéš a Tibet a celkem si vyžádaly téměř 9000 obětí.

Při silném zemětřesení na západě Nepálu zemřelo šest lidí

Zahraniční

Chrámy v troskách a všude cihly. V Nepálu jsou stopy po zemětřesení stále viditelné

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám