Hlavní obsah

Na Sibiři omlouvají zatčení novinářů návštěvou Gašparoviče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Bezpečnostní složky na Sibiři ve středu nedaleko rezidence tamního politika zadržely pět televizních štábů. Veřejnosti to vysvětlily zvýšenými bezpečnostními opatření před návštěvou slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče v oblasti. Podle médií je to vysvětlení absurdní, jde prý o porušení zákona a "návrat feudalismu" v kraji.

Článek

Ruští ochránci přírody v doprovodu novinářů prověřovali u Krasnojarsku dodržování zákona o vodních tocích, když je zadržela ochranka z rezidence tamního gubernátora Alexandra Chloponika. Zajišťovali prý bezpečnost svého šéfa a prezidenta Gasparoviče, který má do Krasnojarsku přijet příští týden.

Toto vysvětlení se ovšem zdá médiím a postižené ekologické organizaci Rosprirodnadzor absurdní. Slovenský prezident má příští týden jednat především v Moskvě. Do Krasnojarsku, kde by měl odhalit památník československým legionářům, prý na skok přijede, ale je sporné, jestli Chloponikovu rezidenci vůbec navštíví.

Pravé vysvětlení je podle novinářů nasnadě: gubernátor nedodržuje ruské zákony a volně přístupnou zónu v blízkosti rezidence pokládá za svůj majetek. Celou aféru tak ohodnotili jako návrat feudalismu do oblasti.

Místní představitelé ministerstva vnitra však ochranku pochválili. Byla prý chvályhodně "bdělá".

Reklama

Výběr článků

Načítám