Hlavní obsah

Na severu Austrálie lidé viděli úplné zatmění Slunce

Obyvatelé severní Austrálie a také desítky tisíc turistů v úterý pozdě večer SEČ (ve středu ráno místního času) sledovali zhruba dvouminutové úplné zatmění Slunce. Do státu Queensland se na festival oslavující tento astronomický jev sjelo na 10 000 lidí. Díky živému přenosu po internetu událost sledovaly po celém světě další desetitisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Austrálii bylo vidět úplné zatmění SlunceVideo: Reuters

 
Článek

Zmíněný festival se koná v odlehlé oblasti Palmer River Roadhouse na severu Queenslandu. Několik párů, které vyznávají pohanské zvyky, již předem podle heraldsun.com.au oznámilo, že se chtějí během zatmění nechat oddat. Ve městě Port Douglas se po znovuobjevení slunečních paprsků vydalo 700 běžců na maratonský běh. Organizátor akce na svém webu tvrdí, že jde o vůbec první maratonský závod na světě u příležitosti zatmění.

Čekání na zatmění mnohým kazila nejistota z počasí, protože meteorologové předpovídali oblačnost a nevylučovali ani přeháňky. Řada lidí se proto rozhodla odcestovat z pobřeží do vnitrozemí, kde byly vyhlídky na lepší počasí příznivější. Počasí se na mnohých místech ale umoudřilo a například v Palm Cove, odkud se internetový přenos vysílal, se oblačnost zcela protrhala.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Slunce v Austrálii vchází do fáze úplného zatmění.

V Austrálii naposledy před deseti lety

Na sever Queenslandu odcestovalo za zatměním přes 50 000 turistů z Evropy, Asie a Ameriky. Hotely jsou beznadějně plné a na moře se vydala řada obřích výletních lodí, z jejichž palub mohou cestující událost sledovat. Na řadě míst byly také naplánovány lety horkovzdušných balonů a queenslandská železnice vypravila zvláštní vlak.

Pás území, kde je možné úplné zatmění pozorovat, pokračuje ze severu Austrálie přes Tichý oceán a skončí zhruba 800 kilometrů západně od Chile. V oblasti částečného zatmění leží jihovýchod Austrálie, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, východní Indonésie a jih Chile a Argentiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám